in English
 
 
Wihurin fysiikantutkimuslaboratorio
LHe-kannu Wihurin magnetometrihuoneessa

Aineen perusominaisuudet saadaan usein parhaiten esille vasta hyvin matalissa lämpötiloissa. Wihurin fysiikantutkimuslaboratorion magnetometrit jäähdytetään tämän vuoksi nestemäisellä heliumilla lähelle lämpötilan absoluuttista nollapistettä. Kuva: Eeva-Kaisa Ahlamo.

Maaliskuun 14. päivä vuonna 1957 Jenny ja Antti Wihurin rahasto lahjoitti Turun yliopistolle Suomen ensimmäisen heliumnesteyttimen. Tämän mahdollistamana yliopistoon perustettiin matalien lämpötilojen atomifysiikan tutkimuslaboratorio, joka nimettiin Wihurin fysiikantutkimuslaboratorioksi (WFTL). Samalla nykyaikainen kiinteän olomuodon fysiikan tutkimus sai alkaa Turun yliopistossa. Tuolloisten valintojen kauaskantoisuutta osoittaa, että tänäkin päivänä kiinteän olomuodon ja matalien lämpötilojen tutkimussuunnat kuuluvat kiinteästi WFTL:n tutkimusohjelmaan ja ovat kansainvälisesti korkealle arvostettuja fysiikan aloja.
wihurin posteri.jpgWihurin fysiikantutkimuslaboratorio juhlisti 60-vuotista historiaansa tiistaina 6.6.2017. Historiikin julkistamisen ja juhlaillallisen lisäksi merkkipäivän järjestettiin avoimien ovien päivä, jossa kaikki kiinnostuneet pääsivät tutustumaan laboratorion toimintaan ja tutkimusaiheisiin.

Suurin osa WFTL:n tutkimuksesta on perustutkimusta, vaikka teemmekin lisäksi yhteistyötä yritysten kanssa joissakin sovellusprojekteissa. Ajankohtaisia tutkimushankkeita ovat matalien lämpötilojen kvanttikaasujen, erityisesti atomivedyn tutkimus, magneettiset ja suprajohtavat materiaalit, nanofysiikka sekä ydinmagneettinen resonanssi kiinteissä aineissa. Wihurin rahaston tuki on mahdollistanut laboratorion tutkimustoiminnan sekä laitekannan ylläpidon ja kehittämisen korkealla tasolla. Tutkimustoiminnan lisäksi WFTL:ssa voi opiskella sekä maisteriksi että tohtoriksi. Laboratoriolla on opiskelupaikkoja kolmessa tohtorikoulussa.
 
Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on nimennyt viime vuosisadan fysiikan vuosisadaksi. Tieteenalan kehitys olikin erityisesti 1900-luvun kahden viimeisen vuosikymmenen aikana erityisen innostavaa ja merkittävää myös muiden luonnontieteiden kannalta.
​​​
Asiasana:
Tagit: Fysiikka;
 

 Laboratorion henkilökunta

 
 

 Tutkimushankkeet

 
 

 Lisätietoja