in English
 
 
Tilastotieteestä

Tilastotiede on menetelmätiede, jota sovelletaan hyvinkin käytännönläheisten ongelmien ratkaisemiseen monilla eri sovellusaloilla. Esimerkkejä tällaisista tutkimusongelmista ovat muun muassa tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen liittyvien ravitsemustekijöiden etsiminen, autovakuutukselle sopivan hinnan määrittäminen tai virheellisten tuotteiden erottelu tuotantoprosessissa. Tilastotiede saattaa usein sovellusalasta riippuen  esiintyä erilaisilla "salanimillä" kuten biostatistiikka, ekonometria tai psykometria.

Nykyajan tilastotieteilijältä vaadittava osaaminen on yhdistelmä matematiikkaa, tietojenkäsittelytiedettä ja sovellusalan, esimerkiksi syöpäbiologian tai psykologian, perusymmärrystä. Tästä syystä myös tilastotieteen opiskelu on monipuolinen yhdistelmä matemaattista teoriaa ja eri ohjelmistoilla toteutettavia todellisten aineistojen analyyseja. Lisäksi sivuaineet voi valita oman kiinnostuksenkohteensa mukaan. Tilastotieteen opinnot rakentavat vahvan pohjan monenlaisille uravaihtoehdoille ja tilastotieteilijän onkin halutessaan helppo siirtyä uransa aikana sovellusalalta toiselle, lääketeollisuudesta finanssialalle, tai yhteiskuntatieteistä insinööritieteiden pariin. Tilastotieteilijä toimii usein osana eri alojen asiantuntijoista koostuvaa ryhmää, joten työ on sosiaalista ja hyvät vuorovaikutustaidot ovat tarpeen.

Tilastotieteilijän ammatti (kuin myös matemaatikon ja esim. aktuaarin) on korkealle arvostettu. Se on yltänyt toistuvasti kärkisijoituksille parhaimpien ammattien listauksissa ja alan osaajien työllistymistilanne on erinomainen. Kasvavasta kiinnostuksesta kertoo esimerkiksi vuoden 2013 julistaminen erityiseksi tilastotieteen juhlavuodeksi!

 


Asiasana:
Tagit:
 

 Neuvontahenkilökunta

 
Eila Seppänen
Työhuone: Quantum 278
Sähköposti: seppanen@utu.fi 
Puhelin: (02) 333 5402
 

 Matematiikan ja tilastotieteen laitos

 
Käyntiosoite: Quantum, toinen kerros
(Kartta)
Postiosoite: Matematiikan ja tilastotieteen laitos,  20014 Turun yliopisto