in English
 
 
LaTeX-kaavat ja kuvat

Joskus eps-kuviin halutaan lisätä matemaattisia kaavoja taikka muita tekstejä, joiden halutaan olevan yhtenäisiä dokumentin muiden tekstien kanssa. Esimerkiksi Mathematicalla luoduissa kuvissa voi toisinaan olla ongelmia kuvissa käytettyjen fonttien ja fonttikoon kanssa. Näissä tilanteissa apuna voidaan käyttää psfrag-pakettia, jolla kuvassa esiintyvät tekstit on mahdollista jälkikäteen korvata sopivammilla.Tätä pakettia käytettäessä .tex-dokumentti on aina käännettävä ps-muotoon. Valitse siis esimerkiksi TexNicCenter-ohjelmaa käyttäessäsi tuotettavaksi dokumentiksi joko LaTeX=>PS tai LaTeX=>PS=>PDF (lue lisää näiden profiilien muokkauksesta sivun alaosasta).

Menetelmän käyttö tapahtuu seuraavasti:

 1. Kuvaa tehtäessä lisätään haluttuun paikkaan paikanpitäjäksi jokin aakkosnumerinen (ei ääkkösiä tai erikoismerkkejä) teksti.
 2. Ladataan LaTeX-dokumentissa psfrag-paketti käyttöön komennolla \usepackage{psfrag}
 3. LaTeX-dokumenttiin lisätään ennen kuvaa \psfrag-komento, jolla kuvasta korvataan paikanpitäjäksi laitettu teksti LaTeX-tekstillä. (esim. kaavalla)
 4. Lisätään eps-kuva \includegraphics-komennolla.
 5. Käännetään dokumentti ensin perinteisellä LaTeX-kääntäjällä dvi-muotoon ja siitä edelleen ps-muotoon (dvips) ja esikatsellaan.

Käytettävän \psfrag-komennon yleinen muoto on:

\psfrag{nimi}[paikka][pspaikka][skaalaus][kierto]{LaTeX-teksti}

Tässä parametri nimi edustaa korvattavaa paikanpitäjää ja LaTeX-teksti tekstiä tai kaavaa, jolla paikanpitäjä korvataan. Muut parametrit tarkoittavat seuraavaa:

 • paikka: Tämä parametri kertoo, minkä pisteen suhteen LaTeX-teksti, eli korvaava teksti, kohdistetaan. Parametriin tulee korkeintaan kaksi kirjainta, joista toinen joukosta {t,b,B,c} (top, bottom, baseline, center) ja toinen joukosta {l,c,r} (left, center, right). Jos tämä parametri jätetään kokonaan pois, on oletuksena [Bl], mutta tyhjä parametri [] tarkoittaa keskitystä kumpaankin suuntaan.
 • pspaikka: Tämä parametri kertoo, minkä pisteen suhteen PostScript-teksti, eli korvattava teksti, kohdistetaan. Vaihtoehdot ovat samat kuin edellisessä. Lopputuloksessa siis korvattavan tekstin referenssipiste tulee tässä määritellyn referenssipisteen kohdalle.
 • skaalaus: Skaalauskerroin, jolla tekstin suuruutta voi säätää. Oletuksena 1.
 • kierto: Kierto referenssipisteen suhteen. Oletus 0.

Esimerkiksi

\usepackage{psfrag}
...
\begin{figure}[htb] \includegraphics{psfrag-testi.eps}
\psfrag{label123}{$y=\frac{\pi r^2}{3}$}
\psfrag{label300}{$y=x^3-3x^2+4x-1$}
\includegraphics{psfrag-test}
...

Alla olevassa esimerkissä on lisätty LaTeX-dokumenttiin sama kuva kahdesti. Vasemmanpuoleinen kuva on alkuperäinen kuva, jota on oikeanpuoleisessa kuvassa muunneltu psfrag-komennoilla.

TexNicCenterin käyttäjille:

 1. Päävalikossa valitse Build ja edelleen Define Output Profiles.
 2. Valitse profiili LaTeX=>PS ja paina Copy
 3. Valintaikkunassa syötä profiilille uusi nimi LaTeX=>PS=>PDF
 4. Ota nyt tämä uusi profiili muokattavaksi ja klikkaa itsesi valikkoon PostProcessor ja paina näppäintä New. Näin määrittelet, miten tiedostoasi käsitellään LaTeX-käännöksen jälkeen. Alkuperäisessä profiilissa LaTeX loi ensin dvi-tiedoston, josta dvips-ohjelma loi edelleen ps-tiedoston. Nyt tavoitteenasi on muokata tästä edelleen pdf-tiedosto.
 5. Anna uudelle jälkiprosessoinnille nimi ps2pdf.
 6. Ohjelma kysyy sinulta nyt, mistä löytyy ohjelma, jolla haluat tiedostoa edelleen muokata. Sen pitäisi löytyä hakemistopolusta, joka on suunnilleen C:\Program Files\MiKTeX 2.8\miktex\bin\ps2pdf
 7. Arguments-kohtaan anna "%bm.ps" (mukaanlukien lainausmerkit).
 8. Nyt valitse Viewer-valikko ja kohtaan Path of executable syötä hakemistopolku pdf-katseluohjelmaan. Polku voi olla esimerkiksi C:\Program Files\Adobe\Reader 9.0\Reader\Acr32
 9. Arguments-boksiin syötä nyt "%bm.pdf", jälleen lainausmerkkien kera.
 10. Nyt sinun pitäisi voida valita tämä profiili normaalista valikosta.
Asiasana:
Tagit:
 

 Matematiikan ja tilastotieteen laitos

 
Käyntiosoite: Quantum, toinen kerros
(Kartta)
Postiosoite: Matematiikan ja tilastotieteen laitos,  20014 Turun yliopisto
Sähköposti: mathdept@utu.fi