in English
 
 
Ladontaohjelma LaTeX

LaTeX ei ole pelkästään tekstinkäsittelyohjelma vaan myös ladontaohjelma. Sillä voidaan tuottaa painokelpoista tekstiä ja monet kustantamot käyttävätkin LaTeX-pohjaisia järjestelmiä tuotannossaan. LaTeX muistuttaa hyvin paljon ohjelmointikieliä: teksti ("LaTeX-lähdekoodi") kirjoitetaan tavalliseen tekstitiedostoon millä tahansa tekstieditorilla. Lähdekoodi sisältää komentoja ja tavallista tekstiä.  Lähdekoodi käännetään ajamalla LaTeX-ohjelma ja tulosta voi ihailla katsomalla sitä katseluohjelmalla. Esikatselua varten LaTeX luo kokonaan uuden tiedoston (esim pdf). Samalla se luo myös muita dokumentin muotoilussa käytettäviä aputiedostoja. Näiden tiedostojen luomisen takia LaTeX-työt kannattaakin tallentaa omaan kansioonsa. Joskus aputiedostojen päivittäminen myös edellyttää kaksi käännöskertaa, jotta esikatseltava tiedosto saadaan haluttuun muotoon.

LaTeX-lähdekoodia voi kirjoittaa millä tahansa tekstieditorilla (esim Pico, Word, Notepad, Wordpad), mutta työskentely on helpompaa, kun kirjoitustyöhön käyttää erityisesti LaTeX-lähdekoodin kirjoittamiseen tarkoitettua ohjelmaa. Tällaisia ovat esimerkiksi TeXMaker ja TeXNicCenter.  Näiden ohjelmien käyttö helpottaa erityisesti aloittelijan tutustumista LaTeX-työskentelyyn. Työskentelyä aloitettaessa kannattaa hyödyntää myös valmiita mallidokumentteja.

LaTeX-ohjelman mukana tulee kaksi erilaista LaTeX-kääntäjää. PdfLaTeX luo lähdekoodista suoraan pdf-dokumentin tulostusta ja esikatselua varten. "Perinteinen" LaTeX-kääntäjä taas luo ensin dvi-dokumentin, joka voidaan edelleen kääntää ps- ja pdf-muotoihin. Perinteinen LaTeX-kääntäjä toimii hieman varmemmin, mutta ei pysty käsittelemään kuin eps-muotoista grafiikkaa. PdfLaTeX taas pystyy käsittelemään pdf-, jpg-, png- ja bmp-grafiikkaa. Toisaalta perinteistä LaTeX-kääntäjää ja eps-grafiikkaa käytettäessä on mahdollista muokata kuvia myös LaTeX-ohjelman omilla työkaluilla, mikä on usein helpoin tapa kuvien fonttien hallintaan. Katso lisätietoja grafiikan käsittelystä.

LaTeX ja siihen liittyvät apuohjelmat ovat lähes aina ilmaisia. Niitä on saatavilla monenlaisissa erilaisissa jakelupaketeissa. Windows-ympäristöön tarkoitettuja paketteja ovat mm. MikTeX (asennettu mikroluokkaan) , Unix-ympäristössä yleisin jakelupaketti on nimeltään TeXLive, Apple-maailmassa taas TeXShop.  Katso lisätietoja asennuksesta.

Asiasana:
Tagit:
 

 Matematiikan ja tilastotieteen laitos

 
Käyntiosoite: Quantum, toinen kerros
(Kartta)
Postiosoite: Matematiikan ja tilastotieteen laitos,  20014 Turun yliopisto
Sähköposti: mathdept@utu.fi