in English
 
 
Matemaatikko IT-alalla
​Satunnaislukujen generoimiseen käytettävä LFSR

Kryptografia on salausta tutkiva tieteenala ja sen perusta on matematiikassa. On selvää, että lähettäessämme viestejä ja esimerkiksi pankin tunnuslukuja sähköisesti, emme halua tietojemme päätyvän ulkopuolisten käsiin.  Jotta näin ei pääsisi käymään viestit salataan eli kryptataan. Kun oikea vastaanottaja saa viestin,  hänen on pystyttävä purkamaan salaus. Hänellä pitää siis olla avain, jolla salaus voidaan purkaa. Avaimen pitää olla niin vaikea ratkaista, ettei sitä kukaan ulkopuolinen pysty selvittämään. Sekä salaamisessa, että salauksen purkamisessa tarvitaan matemaattisia menetelmiä.

Koodausteoria keskittyy myös viestien välitykseen, mutta nyt tavoitteena on saada lähetty viesti oikein perille. Esimerkiksi matkapuhelinten lähettämät viestit ovat alttiita virheille poukkoillessaan signaaleina ympäristössämme. MMatematiikka pelastaa taas tilanteen. Kun viesti ensin koodataan, niin vastaanotettaessa (dekoodauksessa) viestin siirrossa tapahtuneet virheet voidaan korjata ja vastaanottaja ei edes huomaa virheitä tapahtuneen.

IT-alan matemaatikko Kalle Ranto kertoo työstään ja opinnoistaan

Perustutkinto-opiskelu

Tulin opiskelemaan Turkuun matematiikkaa vuonna 1994 ja Turku osoittautui hienoksi kaupungiksi. Kuten monet lukionsa päättäneet tein opiskelupaikkapäätöksen mielikuvien perusteella, kun varsinaista tietoa ei ollut.

Opiskeluaika oli vapaata, työntäyteistä ja palkitsevaa. Kun teki ahkerasti laskuharjoituksia, tentteihin ei tarvinnut varsinaisesti lukea vaan riitti kerrata asiat edellisenä iltana. Matematiikan kurssit olivat hyvin mielenkiintoisia - niistä avautui täysin uusi maailma, jota lukiomatematiikassa ei oltu edes yritetty valaista.

Ainejärjestö Delta piti huolen, ettei tarvinnut nyhjätä yksin kotosalla - vaimonikin löysin ensimmäisenä opiskelupäivänä iltaohjelman lomasta.

Jatko-opiskelu ja tutkimus

Joskus gradua tehdessä professori rupesi puhelemaan jatko-opinnoista. Sitten teinkin viisi vuotta väitöskirjaa tohtorikoulun palkalla ja väittelin tohtoriksi. Tutkimustyö osoittautui astetta hankalammaksi kuin valmiiksi annettujen laskuharjoitusten laskeminen - myös kysymykset piti muotoilla itse ja sitten keksiä niihin vakuuttavat vastaukset. Tuoreena maisterina on vielä aika vaikeaa tietää, mitkä ovat tutkimusalan avoimet kiinnostavat ongelmat, ja siinä kohtaa vanhempi tutkija voi auttaa ja ohjata tutkimusta oikeaan suuntaan.

Minun tutkimukseni olivat koodausteoriaa, joka pohtii digitaalisen datan suojaamista virheitä korjaavilla koodeilla. Se on sekoitus insinööritieteitä ja matematiikkaa ja sillä on sovelluksia mm. dvd-levyillä ja digi-tv:ssä.

Yliopistotutkimus on tyypillisesti teoreettista eikä tutkimustuloksia pysty yleensä heti hyödyntämään käytännön elämässä. Tutkimustyö on vapaata ja itsenäistä, mutta nykyään myös matematiikassa on yhä enemmän ryhmätyötä.

"Oikeat" työt

Jossain vaiheessa alkoi tuntua siltä, etten saa vakituista hommaa yliopistolta, ja rupesin etsimään muita töitä. Kysyin Nokialla olevilta kavereilta, olisiko siellä töitä saatavilla, ja kahden työhaastattelun jälkeen olin haastatelleiden pomojen kanssa samaa mieltä, kumpi homma olisi minulle osuvampi - ja niin minusta tuli Nokialainen.

Filosofian maisterin tai tohtorin tutkinto ei valmista mihinkään tiettyyn ammattiin suoraan mutta antaa perustan monenlaisiin hommiin. Opiskelin sivuaineina fysiikkaa ja tietojenkäsittelytiedettä, joista oli hyötyä tutkimuksessa ja myös muita töitä hakiessa.

Nokialla kehittelen algoritmeja Nokian kännyköiden vastaanottimiin. Työ on osittain signaalinkäsittelyä, jota en liiemmin opiskellut, osittain ohjelmointia ja osittain teoreettista pohdiskelua. Tarkoitus olisi tehdä vastaanottimen suorituskyvystä kilpailijoita parempi kaikilla osa-alueilla. Työt ovat sopivan vaihtelevia ja haasteellisia - töihin on joka aamu mukava lähteä.

Loppumainos

Matematiikan osaajilla on ja tulee olemaan töitä. Monenlaisissa asiantuntijatehtävissä on avuksi, jos pystyy hahmottamaan loogisia kokonaisuuksia eikä pelästy matemaattisia kaavoja. Digitaalistumisen myötä matemaattisten menetelmien käyttö voi vain lisääntyä.

Asiasana:
Tagit:
 

 Matematiikan ja tilastotieteen laitos

 
Käyntiosoite: Quantum, toinen kerros
(Kartta)
Postiosoite: Matematiikan ja tilastotieteen laitos,  20014 Turun yliopisto