in English
 
 
Lääketeollisuudessa biostatistikkona

Opiskeluaika

Tulin opiskelemaan tilastotiedettä Turkuun vuonna 2003. Opiskelualan valinta ei ollut mitenkään itsestään selvä ja osallistuinkin samana vuonna hyvin erilaisten aineiden pääsykokeisiin. Jostain syystä tulosten tultua oli kuitenkin helppo päättää lähteä Turkuun opiskelemaan tilastotiedettä vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi ollut.

Opiskeluaika oli mukavaa. Meillä oli hyvä porukka oman vuosikurssin opiskelijoita ja lisäksi pienessä oppiaineessa ihmiset tutustuvat helposti toisiinsa. Tiivis porukka auttoi myös vaikeimpien kurssien tehtävien ratkaisussa ja auttoi jaksamaan eteen päin. Kukaan tilastotieteen opiskelija tuskin pitää tilastotiedettä aluksi kutsumusalanaan varsinkin, koska ensin ei edes oikein tiedä mitä on menossa opiskelemaan ja sen lisäksi kuva alasta itsestään on vielä ensimmäisen opiskeluvuodenkin jälkeen melko hatara. Nyt jälkeenpäin on helppo sanoa, että vaikka monia muitakin mielenkiintoisia aloja varmasti on olemassa, on oma valinta selkeästi ollut onnistunut.

Tilastotieteen ainejärjestö oli omana opiskeluaikanani myös hyvin aktiivinen. Vaikka olimme ennemminkin kaveriporukka, joka pitää edelleen yhteyttä, auttaa järjestetty toiminta varsinkin alussa uusia opiskelijoita löytämään oman paikkansa uudessa ympäristössä. Loistavaa oli myös, että laitos ja vanhat opiskelijat auttoivat opiskelijoita saamaan monenlaisia osa-aika- ja kesätöitä.

Kohti työelämää

Tilastotieteilijä voi hakeutua töihin hyvin erilaisille aloille, koska tilastotiede on ensisijaisesti menetelmätiede, jota sovelletaan jonkin toisen alan ongelmien ratkaisuun. Minulla ei ollut mitään selkeää päämäärää mielessäni ja meninkin opintojen loppuvaiheessa Orionille töihin lähinnä siksi, että siellä oli oikeaan aikaan työpaikka vapaana. Tietysti työtehtävät myös kuulostivat mielenkiintoisilta. Oltuani siellä vuoden töissä aloimme poikaystäväni kanssa miettiä, että haluaisimme lähteä hetkeksi ulkomaille asumaan (poikaystäväni on myös opiskellut tilastotiedettä Turussa :) ). Laitoin muutaman hakemuksen eurooppalaisiin lääkefirmoihin ja parin kuukauden päästä minulla oli työpaikka Sveitsissä.

Nyt olen ollut neljä ja puoli vuotta töissä Rochella, joka on yksi maailman suurimmista lääkekehitystä tekevistä yrityksistä. Osastollamme on n. 200 biostatistikkoa, jotka ovat joko Baselissa, Lontoossa, Shanghaissa tai San Franciscossa. Töitä tehdään kansainvälisissä tiimeissä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Itse olen tehnyt alusta asti syöpätutkimusta ja onkin ollut aivan huikeaa päästä seuraamaan uuden lääkkeen kehitystä aivan ensimmäisistä kokeista ensimmäisen lääkelupahakemuksen lähettämiseen. Lääkekehitys on hyvin riskialtista ja minulla onkin käynyt hyvä tuuri, koska pääsin heti aluksi mukaan niin hienoon projektiin.

Töissä olen mielestäni pärjännyt hyvin ja opinnot ovat luoneet minulle vakaan pohjatietämyksen tilastotieteestä, jonka päälle olen oppinut uutta. Vaikka monet työkaverini tulevat maailman huippuyliopistoista, ei minulla ole ollut ongelmaa löytää paikkaani työyhteisössä. Teoriaosaamisen lisäksi ovat hyvät vuorovaikutustaidot ensiarvoisen tärkeät, koska biostatistikko on aina osa monialaista tutkijaryhmää ja yhtenä päätehtävistä on kyetä selittämään muille, mistä sen hetkisessä tilastollisessa ongelmassa on kyse.

Tilastotiede on varmasti ala, jonka osaajia tullaan tarvitsemaan enenevissä määrin. Kaikki opiskelukaverini ovat työllistyneet hyvin, joskin hyvin erilaisille aloille. Tilastotiede on toisaalta myös hyvin universaaliala ja siksi onkin myös hyvin helppoa lähteä ulkomaille töihin, jos se kiinnostaa.


Asiasana:
Tagit:
 

 Neuvontahenkilökunta

 
Eila Seppänen
Työhuone: Quantum 278
Sähköposti: seppanen@utu.fi 
Puhelin: (02) 333 5402
 

 Matematiikan ja tilastotieteen laitos

 
Käyntiosoite: Quantum, toinen kerros
(Kartta)
Postiosoite: Matematiikan ja tilastotieteen laitos,  20014 Turun yliopisto