in English
 
 
Matematiikan tutkija

Kerro lyhyesti taustastasi?kaisa_matomaki.jpg

Olin jo peruskouluaikoina kiinnostunut matematiikasta, ja päädyinkin lukioon Päivölän kansanopiston matematiikkalinjalle, jossa opiskelin '01-03. Siellä käytiin lukion matematiikka pikavauhtia ja sen jälkeen me innokkaimmat opiskelimme yliopistomatematiikkaa kombinatoriikasta topologiaan.

Mikä sai sinut opiskelemaan matematiikkaa?

Matematiikkalukion jälkeen luonteva jatko itselleni oli jokin matemaattista ajattelua vaativa opiskeluala. Lukion alkuaikoinani minulla oli vaihtoehtoina myös teknisempi ala, mutta kallistuin lukion edetessä kuitenkin puhtaan matematiikan puoleen sen vakuutettua minut kiinnostavuudellaan. Niinpä aloitin syksyllä '03 Turun yliopistossa uutena opiskelijana.

Kerro opiskeluajastasi:

Olin jo erikoislukiossa saanut vahvan matemaattisen pohjan, joten kävin jo ensimmäisenä vuonna monia aineopintoja ja syventäviäkin kursseja. Tämä sekä tunnollisuuteni opiskelijana vaikutti siihen, että sain maisterin paperit jo kahden vuoden päästä syksyllä '05. Ahkerasti tein kaikki laskuharjoitukset yms, vaan kerkesinpä opiskelujen ohessa tutustua aviomieheenikin. Sivuaineeksi otin tietojenkäsittelytieteen, joka nyt myöhemmin on maksanut vaivaa takaisin joutuessani ohjelmoimaan.

Matematiikan sujuessa joutuisasti oli minulla koko opiskeluajan selvä, että ryhdyn jatko-opiskelijaksi. Lukuteoria oli eräs syy miksi olin Turkuun tullut ja se oli opiskeluaikana edelleen luonut kiehtovimmat maisemat. Erityisesti analyyttisen lukuteorian kurssi professori Jutilan vetämänä innoitti minua.

Valmistuessani Jutila ehdotti minulle jatko-opiskelua Englannissa, Lontoon yliopistoon kuuluvassa Royal Holloway:ssa professori Harmanin alaisuudessa, sillä siellä oli rahoitettu jatko-opiskelijan paikka juuri vapaana. Pääsinkin Harmanin oppiin samantien syksyllä '05. Häneltä sain ohjausta paitsi analyyttisessä lukuteoriassa, myös englannin kielen hienouksissa.

Missä työskentelet ja miten pääsit töihin?

Palasin Englannista saatuani väitöskirjan kirjoitettua, eli keväällä '08. Aluksi hain eri säätiöiltä vuoden apurahoja, jollaisella työskentelin, kunnes hain Turun yliopiston matematiikan laitokselta vapautunutta assistentuuria, jonka sain. Vuodesta 2011 olen ollut Suomen akatemian kolmivuotisella tutkijatohtorin pestillä, edelleen Turun yliopistossa. Miehelläni kun on stokastiikan assistentuuri Turun kauppakorkeakoulussa, niin mielelläni pysyttelen Turun seudulla.

Mitä työsi pitää sisällään?

Nykyään, ja jo viitisien vuotta, olen itsenäisenä tutkijana tutkinut analyyttista lukuteoriaa. Tutkimustyö eroaa (perus)opiskelusta siinä, ettei kysymyksiin ole olemassa valmiita mallivastauksia, vaan todistukset pitää itse keksiä, löytää ja kehitellä, jos niitä edes on olemassa. Ja jopa kysymyksiäkin pitää etsiä itse. Paljon aikaani käytän kynän ja paperin kanssa tai ihan vain päässänikin pohdiskellen sekä kirjallisuutta, tai oikeastaan tieteellisä artikkeleja, lukien. Varsinaisesti kulloiseenkin tutkimusongelmaan liittyvän lukemisen lisäksi pyrin seuraamaan aktiivisesti mitä matematiikan maailmassa tapahtuu. Ensinnäkin katsastan säännöllisesti oman alani tuoreet julkaisut. Toisekseen seuraan muutamia tunnettujen matemaatikoiden pitämiä blogeja, joiden kautta pysyy hyvin kärryillä suuren maailman tuulista.

Mistä opiskeluissa on ollut sinulle työelämässä hyötyä?

Yliopistomatemaatikolle oikeastaan kaikki matematiikan opiskelu on hyödyllistä. Vaikkei monet kurssit suoranaisesti liitykkään omaan nykyiseen tutkimukseeni, niin matemaattista ajattelua, abstraktiota ja ongelmanratkaisutaitoja ne kehittävät. Itse asiassa näistä on varmasti hyötyä ammatissa kuin ammatissa.
Asiasana:
Tagit:
 

 Matematiikan ja tilastotieteen laitos

 
Käyntiosoite: Quantum, toinen kerros
(Kartta)
Postiosoite: Matematiikan ja tilastotieteen laitos,  20014 Turun yliopisto