in English
 
 
Matemaatikko yritysmaailmassa


Kerro lyhyesti taustastasi?Tuomas Vahlroos.jpg

Suoritin kaksoistutkintona ns. sähkölukion 2004-2008 Kemin lyseon lukiossa ja Ammattiopisto Lappiassa. Hankin siis ylioppilastutkinnon rinnalla myös sähköasentajan paperit. Syksyllä 2008 aloitin matematiikan opinnot Turun yliopistossa. Valmistuin maisteriksi alkukesällä 2015, pääaineenani sovellettu matematiikka.


Mikä sai sinut opiskelemaan matematiikkaa?

Lukion lopussa minulla ei ollut hajuakaan siitä, mitä alaa haluaisin opiskella. Tiesin ainoastaan, että halusin ainakin yrittää yliopisto-opintoja. Pärjäsin lukion pitkässä matematiikassa suhteellisen hyvin, joten päätin lähteä katsomaan, millaista sen opiskelu olisi. En ollut silloin vielä erityisen kiinnostunut matematiikasta, mutta olin saanut kuulla, että matematiikan yliopisto-opinnot olisivat kovin erilaisia verrattuna lukio-opintoihin. Lisäksi lukion opinto-ohjaajani varmisti, että tältä alalta pitäisi löytyä myös töitä.


Kerro hieman opiskeluistasi.

Ensimmäisenä opiskeluvuotenani minulla ei ollut mitään erityisiä odotuksia vielä tulevilta opinnoiltani. Vuoden jälkeen kuitenkin huomasin, että tämä on juurikin minun alani. Päätin heti tämän huomattuani, että tältä alalta hankkisin maisterin paperit ja työpaikan. Lähes kaikki osa-alueet vaikuttivat mielenkiintoisilta, mutta lopulta päädyin suuntautumaan pääosin matemaattiseen optimointiin. Kävin kuitenkin opintoja vähän jokaiselta matematiikan osa-alueelta ihan omasta mielenkiinnosta. Olin myös erittäin aktiivisesti mukana ainejärjestömme, Delta ry:n, toiminnassa. Tätä kautta vaikutin myös jonkin verran erinäisissä opiskelijaedustajan tehtävissä omalla laitoksellamme.


Missä työskentelet ja miten pääsit töihin?

Työskentelen konsulttina yrityksessä Quintiq. Meiltä löytyy konttoreita ympäri maailmaa, mutta oma työpaikkani sijaitsee Vantaalla. Sain kuulla kaveriltani, että tälläisellä yrityksellä on haku päällä. Hän oli itse käynyt haastattelussa, mutta ei ollut päässyt sisään. Otin selvää yrityksestä, ja laitoin työhakemuksen menemään. Jonkin ajan päästä pääsin alustavaan puhelinhaastatteluun. Puhelinhaastattelun lopuksi minut pyydettiin Vantaalle paikan päälle varsinaiseen haastatteluun. Lopulta useiden eri vaiheiden jälkeen sain puhelun, jossa minulle ilmoitettiin, että en ole enään työtön.


Mitä työsi pitää sisällään?

Lyhyesti sanottuna minun työni on ratkaista pulmia. Pidemmin sanottuna olen mukana
kehittämässä ja konfiguroimassa ohjelmistoa, jota käytetään erinäisissä suunnitteluprosesseissa. Käyttökohteet ovat todella laajat, pitäen sisällään mm. logistiikan, aikataulutuksen, työvuorojen suunnittelun ja yleisen tuotannonsuunnittelun. Oma työtehtäväni on pääasiassa ohjelmiston optimointi-osuus, jonka avulla käyttäjä saa ulos mahdollisimman hyvän määriteltyjen rajoitteiden mukaisen suunnitelman. Työtehtäväni pitävät sisällään kaikki prosessin vaiheet, aina ideoinnista tukitehtäviin.


Miten viihdyt työssäsi?

Paljon enempää ei ensimmäiseltä työpaikalta voisi toivoa. Pääsen soveltamaan opintojani käytännön elämään. Yksikään työpäivä ei ole tylsä. Saan tehdä töitäni hyvässä työyhteisössä, jossa pääsee tutustumaan eri ihmisiin ympäri maailmaa. Lisäksi saan oppia myös paljon uutta tietoa, ja olla yhteistyössä alan huippuosaajien kanssa.


Mistä opinnoista on ollut sinulle hyötyä työelämässä?

Tarkeimmät edellytykset työhöni sain matemaattisen optimoinnin, ja ohjelmoinnin kursseista. Matemaattisen optimoinnin kurssit antoivat minulle pohjan muodostaa käytännön ongelmat matemaattiseksi optimointiongelmaksi. Ohjelmointi antoi edellytykset sisällyttää ratkaisun ohjelmistoon.


Mitä terveisiä haluasit lähettää nykyisille matematiikan opiskelijoille?

Muistakaa ottaa opinnoistanne kaikki irti. Opiskeluaika on ainutlaatuinen tilaisuus saada osaamista kaikilta mahdollisilta osa-alueilta. Ohjelmoinnin osaaminen on nykyään asia, jota tarvitaan lähes kaikkialla. Hankkikaa kohtalainen tietämys ainakin yhdestä ohjelmointikielestä. Itse terästin omia ohjelmointitaitojani myös vapaa-ajalla. Lopuksi vielä: Pitäkää hauskaa!

 

Asiasana:
Tagit:
 

 Matematiikan ja tilastotieteen laitos

 
Käyntiosoite: Quantum, toinen kerros
(Kartta)
Postiosoite: Matematiikan ja tilastotieteen laitos,  20014 Turun yliopisto