in English
 
 
Anvisningar för besökare

 

Bokningar

Preliminära bokningar för grupper och kurser görs med bokningsblanketten (på Finska). Forskningsinstitutet meddelar per e-post om besöket kan ordnas på önskad tidpunkt. Man kan också kontakta kansliet per telefon för att höra sig för lediga besökstider och för att göra reservationer. 

Läge

Skärgårdshavets forskningsinstitut ligger på ön Själö, i Nagu, som ligger i mellanskärgården i Pargas stad. Själö ligger ca 7 km från Nagu kyrkby. Därifrån är det ungefär 55 km landvägen till Åbo. På vägen mellan Åbo och Själö finns två havsavsnitt: färjan mellan Pargas och Nagu samt förbindelsefartyget från Nagu gästhamn till Själö. FinFerries färja mellan Pargas och Nagu trafikerar regelbundet, dagtid med ca 15 minuters mellanrum. Det tar ca en timme att köra från Nagu till Skärgårdens ringvägs avtag på Helsingforsvägen. Körtiden inkluderar färjeförbindelsen. Förbindelsefärjan (ca 20 minuters havsresa), som trafikerar mellan Nagu och Själö, har olika tidtabeller sommar- och vintertid (se FÄRJA.FI).  

Tjänster i Nagu

Nagu busstation ligger i centrum av kyrkbyn i anslutning till bensinstationen SEO. I centrum finns Skärgårdssparbankens och Andelsbankens kontor, och vid den sistnämnde en Otto-automat. Därtill finns ett kafé/en mellanölsbar, en grill, matbutikerna Sale och K-Market, ett apotek, ett hotell och en restaurang. Postombud finns i affärshuset ca 50 meter från busstationen mot Pargas. Alko finns i anslutning till Sale, mittemot busstationen. Sommartid är Nagu torg i aktivt bruk. Där säljs bl.a. fiskprodukter och lokalproducenters matvaror.
 
Gästhamnen ligger ca 200 meter från busstationen. Omkring förbindelsefartygsbryggan finns sommartid flera restauranger, kaféer och affärer för resande. 

Ankomst till Själö

Förbindelsefartygsbryggan på Själö ligger ca 700 meter från forskningsinstitutet. Man bör anlända till forskningsinstitutet under tjänstetid. Andra ankomsttider kan avtalas om på förhand. Förutom den nätblankett, som kursernas/gruppernas kontaktperson fyller i på förhand, ska samtliga besökare fylla i en inkvarteringsblankett, i vilken gästerna fyller i sina kontaktuppgifter och sitt val av betalningsalternativ. Institutet säkerställer också med hjälp av blanketterna det slutliga antalet gruppmedlemmar. Inkvarteringsblanketten fylls i under vistelsen på ön och lämnas in till kansliet snarast möjligt efter ankomst. 

Logi

Man kommer åt rummen ungefär kl 12.00 (rummen städas under förmiddagen). Inkvarteringen sker i huvudsak i 2–4 personers rum, det finns ett fåtal enkelrum. Det är obligatoriskt att använda sängkläder (lakan, dynvar). Det är inte tillåtet att använda endast sovsäck. Gästerna bör hålla sina rum städiga. I samband med en del av internaten finns minikök, för vilkas renhet (även disken) gästerna själva ansvarar.  

Övriga utrymmen och nätverksanslutningar

Institutionens utrymmen och områden utomhus kan fritt användas av gästerna. Institutet har bl.a. ett litet referensbibliotek (närmast översiktsverk och bestämningslitteratur till organismer), och i anslutning till tvättstugan finns ett gym. Bastu (strandbastun och kursbastun) ska bokas på förhand. Besökare önskas undvika att röra sig på de privata markerna på öns norra och södra delar. Man kan logga in på institutets datorer med universitetets användarnamn, och man kommer också åt webben med gästkoder. Förutom universitetens EDUROAM fungerar också Åbo högskolors och stads trådlösa nätverk SPARKNET i huvudbyggnaden, Porten, Seminariet och internatet. Tidsbundna SPARKNET-koder fås från kansliet. Man kan bekanta sig med Själö museikyrka antingen genom att boka guidning  eller på egenhand under kyrkans öppettider

Måltider

För att kökets arbete ska fungera, förväntas besökare följa tiderna för måltider:
frukost                       kl 07.15 - 08.00
”tians kaffe”             kl 10.00–10.15 
lunch                           kl 12.00–13.00
eftermiddagskaffe  kl 14.00–14.15
middag                       kl 16.30–17.15kl 16.30–17.15
kvällsmål                   från. kl 18.00
Eventuella specialdieter ska meddelas på förhand t.ex. med nätblanketten eller per e-post till chefskocken. Helst ska hela gruppens dieter meddelas samlat i ett meddelande. Måltider utanför helpension betalas skilt till kansliet. 

Övrigt att beakta

På avresedagen ska rummen vara tömda senast kl 10.00, ifall inte annat blivit överenskommet. Alla nycklar ska helst lämnas in samtidigt av kontaktpersonen. För nycklar som försvunnit eller inte blivit återlämnade debiteras 30 euro (+ alv 24%).
 
Man får inte ta med sig husdjur eller bil till ön. Planerar man komma med egen båt, bör saken skilt diskuteras med kansliet.
 
Priser och villkor som gäller besöken finns i prislistan. På institutet kan man betala vardagar under tjänstetid med kontanter, bankkort eller kreditkort (Visa, Visa Electron, Mastercard, Eurocard, Maestro, OK).
 
För enskilda besökare rekommenderar vi betalning med kort eller i kontanter. Den mekaniska delen av faktureringen sköts av universitetens servicecenter Certia i Vasa, så Skärgårdshavets forskningsinstitut kan inte påverka möjliga förseningar i fakturans försändelse.
Alla priser står, om inte annat nämns, utan mervärdesskatt. Den allmänna momshöjningen 1.1.2013 påverkar mervärdesskattens andel av priset, men inte nettopriserna.
Asiasana:
Tagit: