in English

Itämeren historia -seminaarisarja ylsi toiselle vuosikymmenelle
​Vuonna 2017 ​Kuressaaren kulttuurikeskuksessa järjestetyssä seminaarissa puheenjohtajina toimivat Hannes Astok ja Jarmo Virmavirta. Avaussanat esitti kansanedustaja Urve Tiidus.
​Seminaaria seuraamaan lähtee vuosittain bussilastillinen Yliopistosäätiön luottamushenkilöitä ja kumppaneita. Omakustanteisella matkalla osallistutaan myös Saarenmaan Oopperapäiville.

– Tapahtuman innoittajana on jo 30 vuotta sitten tapahtunut matka, jolloin Turun Sanomien silloisen päätoimittajan Jarmo Virmavirran johdolla ryhmä suomalaisia lähti yksityisveneellä silloin vielä Neuvostoliiton vallan alla olleeseen Viroon. Kun tuosta tapahtumasta tuli kuluneeksi 20 vuotta, Jarmo Virmavirta ehdotti seminaarisarjan järjestämistä, Yliopistosäätiön asiamies Pekka Kanervisto kertoo.

Alusta saakka Kuressaaren kaupunki on ollut vahvasti mukana seminaarin markkinoinnissa ja järjestelyissä. Kaupunkilaisille avoin tapahtuma on vetänyt Kulttuurikeskukseen 150–200 henkeä. Viime vuonna juhlapuhujaksi saatu Viron presidentti Kersti Kaljulaid houkutteli paikalle ennätysyleisön.

Puhujajoukko on ollut arvovaltainen: mukana ovat olleet muun muassa kirjailija Jaan Kaplinski, suurlähettiläs Heikki Talvitie, Viron kulttuuriministeri Rein Lang, komissaari Siim Kallas, pääministeri Taavi Roivas, eversti Pekka Visuri ja entinen pääministeri Esko Aho.

– Seminaarien aiheet ovat liittyneet Suomen ja Viron väliseen yhteyteen, mutta puhujat ovat saaneet valita oman näkökulmansa. Esimerkiksi kun puhujana oli silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja, hän puhui turvallisuuspolitiikasta. Tänä vuonna aiheena on Suomen ja Viron sävelsilta, Kanervisto kertoo.

Linja-auto on vuosittain täyttynyt Yliopistosäätiön ja yliopiston ystävistä. Kanerviston mukaan matka onkin ollut hyvä tapa ylläpitää ja luoda uusia suhteita. Esimerkiksi Suomen Viron suurlähettiläät ovat olleet aina mukana tapahtumassa, johon sisältyy aina myös lyhyet yliopiston ja säätiön kuluneen vuoden kuulumisten kertominen.

Turun yliopistolla on ollut yhteistyötä Saarenmaan ja Länsi-Viron kanssa vuodesta 1991. Yhteistyön tausta löytyy Turun yliopiston saariston kehittämisprojektista, jonka kokemuksia hyödynnettiin Viron saaristossa.  Yliopiston täydennyskoulutuskeskus perusti oman toimipisteen Kuressaareen 1993 ja osallistui useisiin kehittämisprojekteihin Länsi-Virossa.

Saarenmaan Yliopistokeskuksen toiminta keskuksena päättyi 2015 ja sen hoito ja tilojen vuokraus on siirretty paikalliselle yrittäjälle, mutta yliopistolaiset ovat edelleen tervetulleita taloon. Päärakennuksen huoneet ovat varattavissa toukokuusta syyskuuhun.

>> Saarenmaan yliopistokeskus

Julkaistu 19.7.2019 11:40 ,  Päivitetty 19.7.2019 11:44