in English

Maaherran makasiinin tiloihin nykytaiteen galleria
​Galleristi Frej Forsblom Maaherran Makasiinin edustalla.
​Aiemmin varastona ja autotallina toimineet tilat massiivisten pariovien takana muuntuvat kunnostuksen myötä edustavaksi nykytaiteen näyttelytilaksi. “Paikka on sijainniltaan uniikki ja rakennus itsessään sopii erinomaisesti galleriatoimintaan”, toteaa Turkuun palannut galleristi Frej Forsblom.

Yhdentoista Helsingissä vietetyn vuoden jälkeen Forsblom on innostunut paluustaan kotikaupunkiinsa. “Vuodet Helsingissä olivat antoisia ja opettavaisia. Olin parhaassa opissa työskennellessäni isäni Kaj Forsblomin rinnalla. Koin kuitenkin, että minun oli aika palata Turkuun ja perustaa oma galleria omista lähtökohdistani.”, summaa Forsblom.

MAKASIINI CONTEMPORARY tulee esittämään pääasiassa keskipolven sekä nuorten taiteilijoiden töitä. Näyttelyohjelmisto koostuu sekä kansainvälisistä että kotimaisista taiteilijoista, esimerkkinä mm. Luis Gispert, Jacob Hashimoto, Keltie Ferris, Matthias Schaufler, Jana Schröder, Heikki Marila, Viljami Heinonen, IC-98, Tiina Itkonen, Klaus Kopu, Tommi Toija sekä Kari Vehosalo.

“Kansainvälisyydellä on tärkeä rooli uudessa galleriassani ja tulenkin esittämään merkittäviä nimiä niin Suomesta kuin ulkomailta. Maaherran makasiini sopii tilana erinomaisesti tarkoitukseeni ja yhteistyö Turun Yliopistosäätiön kanssa on ollut todella antoisaa. Upea tila on herättänyt valtavasti kiinnostusta myös kansainvälisesti.”, kertoo Frej Forsblom.

Turun Yliopistosäätiö ja Turun yliopiston UTU Holding Oy hankkivat noin vuosi sitten omistukseensa maaherran makasiinin kiiinteistön. “Aloimme heti kunnostaa myyntihetkellä pois käytöstä olleita tiloja”, toteaa hanketta vetävä Turun Yliopistosäätiön asiamies Pekka Kanervisto.

Arkkitehtitoimisto Siggen Kim Eklundin toimesta valmistui jo syksyllä luonnokset Maaherran makasiinin vanhimman osan, ns. Bassin siiven,  peruskorjauksesta. “Rakennuksen julkisivu on suojeltu, joten rakennuksen yleisilme jää ennalleen. Sisätiloihin tulee galleriatoiminnan edellyttämiä muutoksia, joista olemme neuvotelleet museoviraston kanssa ja saavuttaneet hyvän yhteisymmärryksen”, kertoo  arkkitehti Kim Eklund.

Makasiiniin on suunniteltu myös ravintola, mutta se toteutetaan myöhemmin, kun tiloissa tällä hetkellä väliaikaisesti työskentelevät arkeologit siirtyvät pysyvään toimipisteensä Chemicumiin tulevana syksynä.

Turun Yliopistosäätiölle uuden gallerian avaaminen maaherran makasiinin tiloihin sopii hyvin. Varat on pysyvästi sijoitettu hyvälle paikalle ja tuottavaan käyttöön. “Toki tällaiset peruskorjaukset maksavat, mutta arvokiinteistöjen säilyminen arvokiinteistöinä edellyttää kunnosta huolehtimisen lisäksi sitä, että niitä käytetään. Maaherran vaunutallit vuodelta 1832 saavat nyt hienon uuden käyttötarkoituksen”, toteaa Kanervisto.

Lisätietoja:

MAKASIINI CONTEMPORARY
Frej Forsblom, 040-540 8748

Turun Yliopistosäätiö
Pekka Kanervisto, 040-507 5900

Arkkitehtitoimisto SIGGE
Kim Eklund, 0400-520 723

Uutisarkisto: Historiallinen Maaherran makasiini yliopistolle ja Yliopistosäätiölle
Julkaistu 26.5.2016 9:00 ,  Päivitetty 26.5.2016 10:00