Turun Yliopistonmäki kuvattuna ilmasta vuonna 1958

Satavuotias Turun yliopisto Turun päivänä 20.9.

Satavuotias Turun yliopisto järjestää Turun päivänä, sunnuntaina 20.9., ohjelmaa sekä Yliopistonmäellä että Yliopistonkadulla. Yliopistonmäellä eläinmuseo on avoinna kello 12–15, kasvimuseo järjestää opastettuja tutustumiskävelyjä sekä museoon että Yliopistonmäen luontoon. Tarjolla on myös opastettuja kävelyjä teemalla Turun Yliopistonmäen arkkitehtuuri ja taide. Kaikkiin opastuksiin on ilmoittauduttava etukäteen. Yliopistonkadun tapahtumassa voi tutustua yliopiston toteutuneisiin ja toteutumattomiin kampuksiin Turussa kello 10–15. Yliopiston piste on Yliopistonkatu 20:n edessä.

Tule tutustumaan eläinmuseoon klo 12–15

elainmuseo-kuvitus-83_480px.jpg

Tule tutustumaan Yliopistonmäellä sijaitsevaan eläinmuseoon, joka ylläpitää ja kehittää Suomen toiseksi laajimpia luonnontieteellisiä kokoelmia, joihin on tallennettu yhteensä lähes neljä miljoonaa näytettä. Eläinmuseo avaa ovensa kello 12.00–15.00, sisäänpääsy on maksuton. Opastus museoon Yliopistonmäen aukiolta.

>> Lue lisää eläinmuseosta

Ilmoittaudu mukaan Yliopistonmäen arkkitehtuuri ja taide -kierroksille

Yliopistonmäki kesällä
Yliopistonmäki kesällä, opiskelijoita aukiolla

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen

Tule mukaan opastetulle kierrokselle Yliopistonmäen arkkitehtuuri ja taide. Arkkitehti Aarne Ervi suunnitteli Turun Yliopistonmäen 1950-luvulla esikuvanaan antiikin Rooman aukiot. Kierroksella kuulemme Ervin ajatuksista, suunnitelmista ja Yliopistonmäen taiteesta. Kullekin kierrokselle pääsee mukaan 22 ennakkoon ilmoittautunutta, ilmoittautuminen avautuu 1.9.

>> Ilmoittaudu kello 12.00 alkavalle kierrokselle

>> Ilmoittaudu kello 12.30 alkavalle kierrokselle

>> Ilmoittaudu kello 13.00 alkavalle kierrokselle

>> Ilmoittaudu kello 13.30 alkavalle kierrokselle

>> Ilmoittaudu kello 14.00 alkavalle kierrokselle

>> Ilmoittaudu kello 14.30 alkavalle kierrokselle

Päärakennuksessa voit tehdä itsellesi Turun Yliopiston ensimmäisen päärakennuksen Phoenixin pienoismallin arkkitehti, filosofian tohtori Panu Savolaisen pienoismalliaihioista.

Ilmoittaudu Turun yliopiston kasvimuseon kierroksille

kuvia Turun yliopiston eläinmuseon kokoelmista sekä tutkija tutustumassa näytteisiin

Kasvimuseon kierroksilla pääset tutustumaan Yliopistonmäen kasveihin sekä sammaliin. Kierroksille pääsee mukaan 10 ennakkoon ilmoittautunutta. Normaaliarkena yleisöltä suljettu kasvimuseo avaa myös ovensa, kullekin kierrokselle mahtuu mukaan 8 ennakkoon ilmoittautunutta henkilöä. Ilmoittautumiset avautuvat 1.9.

Tarinoita kasveista kasviekologin ja arkeologin kertomana -kävelykierroksen Yliopistonmäellä vetävät kasviekologi Jussi Lampinen ja arkeobotanisti Mia Lempiäinen-Avci. Sammaleretken vetää kasvimuseon amanuenssi Sanna Huttunen ja kasvimuseon sisäkierrokset museonhoitaja Seppo Huhtinen.

>> Ilmoittaudu klo 12.00 kierrokselle: Tutustu kasvimuseoon: mitä se tekee ja miksi

>> Ilmoittaudu kello 12.15 lähtevälle Tarinoita kasveista kasviekologin ja arkeologin kertomana - kävelykierros Yliopistonmäellä -kierrokselle

>> Ilmoittaudu klo 13.00 kierrokselle: Tutustu kasvimuseoon: mitä se tekee ja miksi

>> Ilmoittaudu kello 13.15 lähtevälle Sammalkierros Yliopistonmäellä -kierrokselle

>> Ilmoittaudu kello 14.00 kierrokselle: Tutustu kasvimuseoon: mitä se tekee ja miksi

Turun yliopiston kampukset esillä Yliopistonkadulla klo 10–15

Phoenix, the first Main Building of the University of Turku

Kuvaaja/Tekijä

Turun yliopisto

Turun päivän kunniaksi Turun yliopisto pystyttää Yliopistonkadulle näyttelyn, jossa voit tutustua yliopiston toteutuneisiin ja toteutumattomiin kampuksiin. Esillä on kuvia muun muassa jo puretusta Phoenix-rakennuksesta, Iso-Heikkilään suunnitellusta kampusalueesta, hämähäkkitontin kirjastosuunnitelmista sekä nykyisestä kampuksesta.

Keskustelukumppanina kojulla on arkkitehti ja filosofian tohtori, Turun yliopiston dosentti Panu Savolainen. Savolainen on myös haastateltavana Yliopistonkadun lavalla kello 11.20, haastattelijana Turun yliopiston 100-vuotisjuhlatoimikunnan puheenjohtaja, professori emerita Riitta Pyykkö.

 

Vietä Turun päivää kasvitieteellisessä puutarhassa

puutarha-polyttajanayttely-120.jpg

Tervetuloa tutustumaan Turun yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan, jonka yli 5000 lajia käsittävä kokoelma on elävä näyteikkuna maapallon kasvimaailman monimuotoisuuteen. Turun päivän kunniaksi alennettu sisäänpääsy kasvihuoneisiin klo 11–17: aikuiset 5 euroa, eläkeläiset, opiskelijat ja alle 19-vuotiaat 3 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi, perhelippu 15 euroa.

Puutarhan kokoelmissa on kasveja maapallon eri ilmastovyöhykkeiltä, aina sademetsistä aavikoille. Kasvihuoneissa lentelee värikkäitä undulaatteja ja jättilummealtaassa ui suuria koikarppeja.

Korona-ohjeet yliopiston Turun päivän tapahtumissa

Saavutahan tapahtumaan vain, jos sinulla ei ole koronaan liittyviä oireita (kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli)

Tapahtumaan saapuessasi ja alueella liikkuessasi muistathan pitää turvavälin.

Huolehdithan hyvästä käsihygieniasta. Tapahtumissamme on tarjolla käsihuuhdetta ja sisätiloissa mahdollisuus käsienpesuun.

Jos yskit tai aivastat, suojaathan suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Saapuminen Yliopistonmäelle ja pysäköintialueet

Ylioipstonmäelle voi saapua Koskenniementietä pitkin, Hämeenkadulta Kaivokadun tai Kiinamyllynkadun portaita pitkin ja alakampukselta Vesilinnantien ylittävää reittiä pitkin. Esteetön reitti kulkee Vesilinnantietä pitkin Vesilinnantie 5:n pysäköintialueelle. Tapahtuman ajan yliopiston henkilökunnan pysäköintiruudut ovat maksutta ja vapaasti käytettävissä.

Henrikinkadun liikenne on rakennustöistä johtuen katkaistu, Käynti eläinmuseoon tapahtuu Vesilinnantie 5:n pysäköintialueen kautta. Alueella opasteet.

 

Kartta osoittaa saapumisreitit Yliopistolle sekä pysäköintialueet