Tervetuloa Turun yliopiston unohtumattomille synttäreille 27.2.!

Turun yliopiston syntymäpäiväjuhlia vietetään avoimena, ohjelmallisena ulkoilmatapahtumana torstaina 27.2.2020. Juhlaväki kokoontuu kello 18.00 Akatemiatalon ja Tuomiokirkon väliselle aukiolle, josta siirrytään soihtukulkueessa kohti Yliopistonmäkeä. Koko perheen tapahtumaan ovat tervetulleita niin yliopistolaiset kuin muut kaupunkilaiset, perheet ja kauempaakin tulevat. Luvassa muun muassa näyttävä laservaloshow.

Juhla saa alkunsa turkulaisen akateemisen perinteen juurilta Akatemiantalon aukiolta, mutta siirtyy nopeasti ajassa vuoteen 1920, jolloin Turun yliopisto perustettiin. Akatemiatalon naapurissa sijaitsevassa Maaherran makasiinissa toimii nykyisin myös Turun Suomalainen Yliopistoseura, joka järjesti 1910-luvulla varainkeräyksen yliopiston perustamista varten.

Yliopiston tunnuslause "Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle" kertoo juuri siitä, miten kansa ympäri Suomea antoi pyyteettömästi lahjansa reilut sata vuotta sitten, jotta yliopisto saatiin perustettua Turkuun. Nyt vietetään yhteisiä syntymäpäiväjuhlia iloisissa ja vapaamuotoisissa tunnelmissa.

Akatemiatalolta kävellään soihtukulkueessa kohti Yliopistonmäkeä, minkä aikana syttyy myös Koskenniemenkadun ja Yliopistonmäen uusi valaistus. Matkalla nähdään välähdyksiä menneistä vuosikymmenistä ja meitä viihdyttää hulvaton Kosteat kosijat -kvartetti.

Mäellä kuullaan niin rehtori Jukka Kolan tervehdyssanat kuin Sohon Torwien musisointia. Illan aikana rakennuksiin heijastetaan lisää historiaa kuvien ja videon muodossa ja koko illan huipentaa näyttävä laservaloshow, sekin musiikin höystämänä.

Opiskelijoiden toivotaan saapuvan paikalle haalareissa (ja ylioppilaslakissa), muille asu on vapaa. Haalareissaan tulevat saavat tapahtumasta muistoksi uniikin Turun yliopisto 100 vuotta -haalarimerkin. Juhlassa on tarjolla vegaanista kaakaota sekä kultakääreisiä suklaakolikoita. Jaossa on myös Turun Sanomien Tiedemakasiini-lehteä.

Tapahtumaa valo- ja videokuvataan, ja aineisto arkistoidaan Turun yliopiston mediapankkiin. Kuvia ja talllenteita voidaan käyttää Turun yliopiston uutisoinnissa ja markkinoinnissa.

Saapuminen juhlapaikalle ja pysäköinti

Juhla alkaa Turun Akatemiantalon ja Turun tuomiokirkon väliseltä aukiolta kello 18.00. Rothoviuksenkadun ja Henrikinkadun välinen tieosuus suljetaan muulta liikenteeltä  tapahtuman ajaksi.

Juhlaväki siirtyy Akatemiantalolta soihtukulkukeessa Koskenniemenkatua pitkin Yliopistonmäelle.

Kulkueen reitti ei ole esteetön. Varaamme esteettömän reitin tarvitseville pysäköintipaikkoja Vesilinnantie 5:n pihasta. Muu liikenne ohjataan Rehtorinpellonkadun kautta Vatselantien pysäköintialueelle.

Yliopistonmäelle sekä Akatemiantalon läheisyyteen ei autolla pääse. Yliopiston Vatselankadun varrella olevat henkilökunnan pysäköintialueet ovat Syntymäpäiväjuhlaan osallistuvien käytössä maksutta.

Synttäri-kartta