Professoriluennot
​Professoriluennot ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa 2–4 eri alan professoria pitää kukin 15 minuutin yleiskielisen esityksen tieteenalastaan ja tutkimuksestaan.

Professoriluentoja pidetään  keskiviikkoisin noin kerran kuukaudessa. Tarkemmat  ajankohdat sekä tiedot luennoivista professoreista ja heidän luentojensa otsikot löytyvät yliopiston kalenterista.

>> Yliopiston kalenteri

Turun yliopiston professoriluennot on syksystä 2017 alkaen tallennettu podcasteiksi, joita voit kuunnella alla olevista linkeistä. Julkaisemme uuden podcastin viikoittain. Julkaisuvuorossa ovat nyt syyskuun 2017 luennot.

Tilastotieteen professori Kari Auranen luennoi 27.9.2018 aiheesta Epävarmuudesta, uusiutumisesta ja karhuista

Ote luennosta: Hyvät kuulijat, itselleni karhu tuli mieleen, kun pohdin, kuinka eri tieteenalojen edustajat kohtaavat. Minusta tuntui, että minä, tieteenalani tai mikseipä yleisemmin mikä tahansa numeroihin perustuva epäsuora päättely, saattoi saada karhun roolin. Toisen alan edustajan mielessä määrällisten menetelmien käyttöä tuntui usein ohjailevan pelko siitä, että kaikki ei menisi oppikirjan mukaan. Olisi osattava käyttää oikeita sanoja ja oikeita toimenpiteitä, rituaaleja, joitten salat kätketään kreikkalaisten kirjainmerkkikoodien taakse.

>> Kuuntele Kari Aurasen luento

Jaakko-Rinne-480.jpgNeurokirurgian professori Jaakko Rinne luennoi 27.9.2018 aiheesta Neurokirurgia - työpajasta akatemiaan

Ote luennosta: Tavoitteenamme on oikea-aikainen, vaikuttava hoito. Se ei toteudu arvaamalla. Siksi systemaattinen ja jatkuva hoitojemme kehittäminen ja tulosten arviointi on välttämätöntä. Kliininen lääketieteellinen tutkimus on nähtävä oleellisena osana työtämme ja potilaidemme hoitoa - jokainen potilas on tutkimuspotilas ja tutkimus on tie yksilölliseen hoitoon.

>> Kuuntele Jaakko Rinteen luento

Louis-Clerc-14.jpgPoliittisen historian professori Louis Clerc luennoi 27.9.2017 aiheesta Kleio anarkiassa. Näkökulmia kansainvälisten suhteiden ja ulkopolitiikan historiantutkimukseen.

Ote luennosta: Samalla kun kansainvälisten suhteiden historia on laajentanut tarkastelunsa muihinkin kuin vain valtiollisiin toimijoihin, se on kiinnittänyt huomionsa politiikan lisäksi muun muassa kulttuuriin, eri toimijoiden mielikuviin ja psykologiseen ympäristöön sekä myös talouteen. Historioitsija pyrkii ymmärtämään poliittisia, sosiaalisia ja kulttuurisia olosuhteita sekä tunnetiloja, joissa menneisyyden ihmiset ovat toimineet. Refleksinomainen halu ymmärtää ilmiöitä ja tapahtumia laajasti ja oikeissa asiayhteyksissään, niin menneisyydessä kuin nykyajassakin, on tietynlainen tapa suhtautua maailmaan. Tämä asenne lienee historiantutkimuksen tärkein anti, tärkeämpi kuin tyhjä lukeneisuus tai ” menneistä virheistä oppiminen”.

>> Kuuntele Louis Clercin luento