Suomalainen yhteishanke tähtää uudentyyppisen energiajärjestelmän kehittämiseen

​Turun yliopiston ennakointiosaamiselle tilausta

Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ennakointiosaamista kohdennetaan hankkeessa toimintaympäristön muutosten ja niiden avaamien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja tulkintaan.

– Erityistä huomiota kiinnitämme systeemisten muutosten kautta syntyviin radikaaleihin innovaatioihin. Energiajärjestelmän murros hahmotetaan laajemmassa, koko yhteiskunnan ja elintyylien muutosten valossa. Suomen liiketoimintamahdollisuuksia kartoitetaan Kiinan ja Afrikan kanssa tehtävässä yhteistyössä, tulevaisuudentutkimuksen professori Sirkka Heinonen kertoo.

​Uusi aurinkoon ja tuuleen perustuva energiajärjestelmä ja siihen liittyvät teknologiat voivat olla Suomen elinkeinoelämälle portti menestykseen kansainvälisillä markkinoilla. Nyt alkaneessa NEO-CARBON ENERGY -projektissa luodaan osaamista, jolla suomalaisyritykset saadaan mukaan energiantuotannon ympärillä tapahtuvaan kansainväliseen kehitykseen.

Projektin koordinaattori, johtava tutkija Pasi Vainikka VTT:ltä kertoo, että tavoitteena on kehittää energiajärjestelmä, joka perustuu energian varastointiin hiilivetyjen eli tavanomaisten polttoaineiden muodossa. Järjestelmä olisi hiilidioksidin suhteen neutraali, koska sähköenergiajärjestelmän hiilidioksidikierto suljettaisiin ja liikenteen sekä teollisuuden päästöt otettaisiin uudestaan käyttöön käyttämällä ilmakehän hiilidioksidia energiajärjestelmän hiilenlähteenä.

Kotitaloudet mukaan sähköenergian tuottamiseen

Aurinko- ja tuulienergiaan perustuva päästötön energiajärjestelmä on suuri haaste epätasaisen tuotannon takia. Lisäksi energiantuotanto hajautuu tulevaisuudessa nykyistä paljon pienempiin yksiköihin.

Tulevaisuudessa kotitalouksilla voi olla merkittävä osuus sähköenergian tuottamisessa yleiseen verkkoon. Ne voisivat myydä omaa tuotantoaan ja ostaa sen esimerkiksi auton polttoaineena takaisin käyttöönsä.

NEO-CARBON ENERGY -hankkeen kokonaisbudjetti vuosille 2014–2016 on 7 miljoonaa euroa, josta Tekesin rahoitusosuus on 5 miljoonaa euroa. Tekesin rahoittamiin strategisiin tutkimusavauksiin kuuluva hanke jakautuu kolmeen osaan: energiajärjestelmiin liittyvään tulevaisuuden tutkimukseen, energiajärjestelmien kehittämiseen ja energiavarastoteknologioihin liittyvään teknologian kehittämiseen.

>> Lue lisää aiheesta VTT:n sivuilta

Jussi Matikainen