Mediatiedotteet

Turun yliopisto lähettää vuosittain medialle satoja tiedotteita, joissa kerrotaan yliopiston tutkimuksesta ja muusta toiminnasta.

Pyöräily ilmastopoliittisena kannanottona? Uutuusteos avaa polkupyörän yhteiskunnallista ja historiallista merkitystä

Suomalaiset huippututkijat ilmastonmuutoksen lieventämisen asialla Brysselissä

Kolme tutkielmaa sukupuolesta (Väitös: FM Asta Kihlman, 24.11.2018, taidehistoria)

Äidin stressioireet yhteydessä työmuistin toimintaan sekä vauvan kasvojenilmeiden käsittelyyn (Väitös: PsM Eeva-Leena Kataja, 24.11.2018, psykologia)

Suolistosta erittyvä sekretiini-hormoni aktivoi ruskeaa rasvaa

Monitieteisessä symposiumissa tarkastellaan kaupunkien kuviteltuja tulevaisuuksia

Suomalaisista lepakoista löytyi korkeita raskasmetallipitoisuuksia

Digitalisaatio tekee yksilön tiedostamattomista valinnoista yhteiskunnallisesti merkittäviä (Väitös: MuM, eMBA Milla Wirén, 16.11.2018, kansainvälinen liiketoiminta)

Väittelijä löysi uusia rintasyövän kasvua lisääviä säätelytekijöitä (Väitös: MSc Pranshu Sahgal, 16.11.2018, solubiologia ja anatomia)

Sateenkaarihistoriakavalkadissa pureudutaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden kulttuurihistoriaan

Väitöstutkimus selvitti MS-taudin raskauden aikaiseen lievittymiseen vaikuttavia mekanismeja (Väitös: FM Maija Saraste, 16.11.2018, neurologia)

Rannikkomatkailukyselyn vastaajat arvostavat rauhaa, hiljaisuutta, siistiä ympäristöä ja toimivia palveluita

Parkinsonin tauti on muutakin kuin liikehäiriö (Väitös: LL Elina Jaakkola, 16.11.2018, neurologia)

Krooninen stressi voi aiheuttaa maksan rasvoittumista (Väitös: FM, DI Liisa Ailanen, 16.11.2018, farmakologia, lääkekehitys ja lääkehoito)

Lepakot voivat torjua tuhohyönteisten aiheuttamia vahinkoja

Palkittu matemaatikko kehitti menetelmiä aggressiivisen eturauhassyövän käyttäytymisen ennustamiseen ja tutkimiseen (Väitös: DI Teemu Daniel Laajala, 16.11.2018, sovellettu matematiikka)

Pitkäjänteinen työ unisairauksien parissa toi Tarja Saaresrannalle Kliinisen silmän

Uuden tutkimuksen mukaan äidit suosivat tyttäriä ja isät poikia

Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö lahjoittaa 500 000 euroa Turun yliopistolle suomalaisten elintarvikkeiden professuuriin

Uusi matemaattinen malli ennustaa sairastumista hengitystieinfektioon

Uusi työkalu auttaa tunnistamaan opiskelijat, joiden opinnot ovat vaarassa keskeytyä (Väitös: FT Mika Lastusaari, 10.11.2018, kasvatustieteet)

Kuusikymppiset naiset liikkuvat miehiä enemmän niin töissä kuin vapaa-ajallakin

Ruskean rasvan toiminnan ymmärtäminen avaa mahdollisuuksia lihavuuden ja diabeteksen hoitoon (Väitös: LL Minna Lahesmaa, 9.11.2018, sisätautioppi)

Syöpäpotilaiden oireiden hoidossa on parannettavaa (Väitös: LL Maria Silvoniemi, 9.11.2018, keuhkosairausoppi ja kliininen allergologia)

Väitöstutkimus ehdottaa startupeille keinoja herättää sidosryhmien huomio (Väitös: MSc Jonathan Van Mumford, kansainvälinen liiketoiminta, 2.11.2018)

Lähes kolmasosa puutiaisista kantaa ainakin yhtä taudinaiheuttajaa

Kaupunkitaloustieteen tutkimus ja opetus vahvistuvat Turun yliopistossa

Turun yliopisto Reilun kaupan korkeakouluksi

Äidin raskausajan ja synnytyksen jälkeiset mielenterveysoireet ovat yhteydessä vauvan kasvojenilmeisiin suuntautuvaan tarkkaavaisuuteen

Uusi tiedekirja esittelee kumouksellisen vision uusiutuvan energian yhteiskunnasta, jossa energiantuotanto on päästötöntä

Lonkan sementittömät tekonivelet stabiileja ikääntyvillä naisilla (Väitös: LL Erik Aro, 9.11.2018, kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede)

Tietotekniikan hyödyntäminen kunnissa edellyttää verkostomaista kehitystyötä ja aktiivista ydinryhmää (Väitös: FM Timo Kestilä, 2.11.2018, tietojärjestelmätiede)

Turun yliopiston lähettiläät kertovat koulutustarjonnasta ja opiskelijaelämästä somessa, lukioissa ja tapahtumissa

Vihan pitkät jäljet -hankkeen tulokset ohjaavat ymmärtamään, mistä viha ja vaino kumpuavat ja mitä niille voisi tehdä

Veteen kirjoitettu – uusi teos avaa veden kulttuurista merkitystä

Sanalistatesti paljastaa muistisairausriskin

Ihmistieteiden tutkijakollegium järjestää yleisöluentosarjan Turun pääkirjastossa

Avun hakeminen lasten käytöksen ja tunne-elämän ongelmiin on lisääntynyt

Halloweenina yliluonnolliseen keskittyviä luentoja Turun yliopistossa

Turun yliopiston rehtoriksi 15 hakijaa

Fotosynteesin säätelyverkoston tarkka tunteminen on edellytys syanobakteerien biojalostukselle (Väitös: MSc Martina Angeleri, 26.10.2018, molekulaarinen kasvibiologia)

Väittelijä selvitti tyypin 1 diabeteksen ja ateroskleroosin kehittymiseen liittyvät varhaiset muutokset seerumiproteomissa (Väitös: MPharm Santosh Bhosale, 10.10.2018, lääketieteellinen mikrobiologia ja immunologia)

BepiColombo-luotain laukaistiin kohti Merkuriusta – mukana turkulaista avaruustekniikkaa

Fysiikan päivillä yleisöluentoja ja ohjelmaa koko perheelle 24.10.

Unohtumattomat hetket -hankkeessa kerätään muistoja sukupuolen tai seksuaalisen moninaisuuden kokemuksista

Matemaatikko Kaisa Matomäelle kansainvälinen New Horizons -palkinto

Mediakutsu: Olipa kerran moniaistinen elämämme – Aistit tieteen ja taiteen risteyksessä

Luova maisema muutoksen ymmärtämisen kehyksenä (Väitös: FM Paulina Nordström, 23.10.2018, maantiede)