Lapuan liike piti esikuvanaan italialaista fasismia (Väitös: FM Andrea Rizzi, 7.5.2016, italian kieli ja kulttuuri)

​Turun yliopiston tiedote 28.4.2016

Italian ulkoasiainministeriön arkiston sekä vuosina 1929–1935 Suomessa lähettiläänä toimineen Attilio Tamaron yksityiset asiakirjat ja muistelmakirjoitukset kertovat Suomen ja Italian keskinäisistä suhteista ja osoittavat Suomen konservatiivisen oikeiston pitäneen italialaista fasismia esikuvanaan. Tamaro oli diplomaatti, lehtimies ja historioitsija, joka liittyi varhain fasismin kannattajiin ja toimi lähettiläänä Hampurissa, Helsingissä ja Bernissä.

- Tutkimustulokseni nostavat esiin Mussolinin Italian pyrkimykset suurvalta-asemaan ja todistavat Italian esimerkin innoittaneen Suomen konservatiivista oikeistoa. Niiden perusteella voidaan arvioida Italian mallin vaikuttaneen vähintäänkin epäsuorasti tapahtumien kulkuun Suomessa, Rizzi toteaa.

Vuosien 1929 ja 1935 välinen ajanjakso edustaa intensiivisintä vaihetta Italian ja Suomen keskinäisissä suhteissa. Jo 20-luvulla solmitut suhteet laajenivat, ja samalla kuva Italiasta köyhänä ja kehityksen jäljessä kulkevana maana vaihtui käsitykseen fasismin uudistamasta modernista, vahvasta ja järjestyneestä valtiosta.

Suomen tarve ratkaista sisäiset ongelmansa sisällissodan tapahtumien seurauksena johti Lapuan liikkeen syntyyn alkuvuodesta 1930. Kommunismin ja parlamentarismin vastainen Lapuan liike sai Suomen valkoiset kiinnostumaan Italian poliittisesta mallista.

Fasismin suhteet Lapuan liikkeeseen osoittautuvat maltillisiksi vielä Tamaroa edeltäneen lähettilään toimikaudella. Kun universaali fasismi kehittyi kansallissosialismin vastapainoksi vuoden 1932 jälkeen, suhteet Lapuan liikkeeseen syvenivät, ja se siirtyi Italian vaikutuspiiriin.

Erityisesti vuodesta 1933 alkaen kulttuuri muodosti tehokkaimman poliittisen vaikuttamisen välineen. Italian kielen lehtoraatti, kulttuuriseurat sekä elokuva ja taide toimivat poliittisen propagandan ja Italian kulttuuri-imperialismin välityskanavina.

Vuonna 1935 alkaneen Italian-Etiopian sodan myötä suhteet Italian ja Suomen välillä osittain viilenivät: Italia vaikutti kyseenalaiselta Suomen turvallisuuspolitiikan vakauden kannalta.

- Olen pyrkinyt osaltani täyttämään Italian ja Suomen keskinäisiä suhteita koskevaan historiakirjoitukseen jääneen aukon. Italian ja Skandinavian maiden diplomaattisiin, sotilaallisiin ja kaupallisiin suhteisiin jää kuitenkin vielä kosolti tutkittavaa, Rizzi sanoo.

***

Filosofian maisteri Andrea Rizzi esittää väitöskirjansa Le relazioni Italo - Finlandesi nella documentazione del Ministero degli Affari Esteri italiano e nel "Memoriale" di Attilio Tamaro (1929–1935) (Italian ja Suomen keskinäiset suhteet Italian ulkoasiainministeriön asiakirjoissa ja Attilio Tamaron muistelmissa (1929–1935)) julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 7.5.2016 klo 11 (Turun yliopisto, Fennicum, luentosali XXV, Henrikinkatu 3, Turku).

Vastaväittäjänä toimii professori Marco Tarchi (Università di Firenze, Italia) ja kustoksena professori Luigi G. de Anna. Tilaisuus on italiankielinen.

FM Andrea Rizzi on syntynyt vuonna 1980 Italiassa. Korkeakoulututkintonsa (FM) Rizzi suoritti 2010 (Università Ca' Foscari-Venice). Väitöksen alana on italian kieli ja kulttuuri.

Väittelijän yhteystiedot: andrea.rizzi(a)utu.fi

Väittelijän kuva: https://apps.utu.fi/media/vaittelijat/rizzi_andrea.JPG

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä: http://www.doria.fi/handle/10024/122992

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 28.4.2016 9:45 ,  Päivitetty 28.4.2016 9:57

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto