Turun yliopistossa kehitetty teknologia käyttöön eturauhassyövän seulonnassa Yhdysvalloissa
Kim Pettersson ja Vincent Linder korostavat, että tiivis tuotteistamisprosessi hyödyttää sekä yritystä että tutkimusta.

​Turun yliopiston biokemian laitoksen biotekniikan osasto on tehnyt pitkään töitä eturauhassyövän varhaisen diagnostiikan parissa. Yli 20 vuoden työn tuloksena on kehitetty teknologia, joka on tarkempi kuin yleisesti käytössä oleva eturauhassyövän diagnostiikkatesti.

‒ Nykyisin yleisesti käytössä oleva PSA-molekyyliin perustuva teknologia detektoi jo hyvin varhaisen vaiheen muutoksia, jotka saattavat johtua myös hyvänlaatuisesta taudista. Näin voikin tavallaan löytyä liian monta syöpää, joita ryhdytään hoitamaan esimerkiksi eturauhasen poistolla, vaikka se olisi tarpeetonta, kertoo biotekniikan professori Kim Pettersson.

Biotekniikalla kehitetyssä testikonseptissa mitataan neljä PSA-molekyylin alamuotoa. Mittaustulosten perusteella tehdyllä laskentakaavalla, jossa otetaan huomioon myös potilaan ikä,   voidaan perustestiä luotettavammin sanoa, mitä muutoksia on tarpeen lähteä hoitamaan ja mitkä ainakin toistaiseksi kannattaa jättää rauhaan.

‒ Tarkemmalle testille on kysyntää, sillä kun testin spesifisyys paranee eikä liian herkkiä diagnooseja tule, saadaan terveydenhuollon kustannuksia pienemmäksi eikä toisaalta yksilötasolla kenenkään tarvitse turhaan ajatella kantavansa syöpää kehossaan.

Teknologia vähentää turhaa hoitoa

Teknologia on herättänyt kaupallista kiinnostusta. Yhteistyökumppaniksi valikoitui OPKO Diagnostics -niminen uusiin teknologioihin keskittyvä diagnostiikka-alan yritys Yhdysvalloista. OPKO Diagnosticsin tutkimusjohtaja Vincent Linder kertoo, että teknologian taustalla oleva pitkäjänteinen, korkean tason tieteellisiä julkaisuja tuottanut työ eturauhassyövän tutkimuksen parissa vakuutti yhdysvaltalaisyrityksen valitsemaan Turun yliopiston biotekniikan osaston ja sen kliiniset  partnerit yhteistyökumppanikseen.

‒ Täällä kehitetty teknologia vastaa sairaanhoitoalalla olevaan kysyntään. OPKO Diagnosticsin tuotteessa se tarjoaa urologeille edullisen ja tehokkaan vaihtoehdon eturauhassyövän seulontoihin.  Teknologian avulla voidaan välttää ylidiagnosointia, se on kustannustehokas ja helppokäyttöinen. Tuotteemme tuli Yhdysvalloissa markkinoille maaliskuussa, ja se on otettu hyvin vastaan. Teknologia on yksi alan puhutuimmista asioista tällä hetkellä.

Kaupallinen tuote syntyy yhteistyössä

Uuden teknologian käyttöönoton taustalla on vuosien tutkimustyö, joka ei kuitenkaan pääty siihen, että tuote lanseerataan markkinoille. Sekä tutkijat että yritys ovat kiinnostuneita siitä, miten tuotteistamista edeltäneet laajat kliiniset tutkimukset vertautuvat oikeisiin potilastietoihin.

 


Vincent Linder kertoo, että OPKO Diagnosticsin tuotteessa ennen tuotteistamista saadut kliiniset tutkimustulokset toistuvat jopa alkuperäistuloksia paremmin. Hän painottaa, että tutkimuksen kaupallistamisessa tiedon siirtäminen on tärkeää.

‒ Tuotteistamisessa otetaan aina iso riski. On tärkeää, että potilastietojen jälkianalysointi tehdään yhdessä tutkijoiden kanssa. Kyseessä oleva tuote oli jo melko valmis, ja olemme nyt yhdessä rakentaneet sitä lopulliseksi tuotteeksi. Tässä työssä on ollut tärkeää, että Turun yliopiston tutkijatiimi on vastannut kaikkiin kysymyksiimme, kouluttanut ja opastanut. Heidän hyvin lähellä oleva työskentelytapansa sopii hyvin tämäntyyppiseen yhteistyöhön.
 
Kim Pettersson korostaa, että myös tutkijat hyötyvät yrityksen kanssa tehtävästä tiiviistä tuotteistamisprosessista.
 
‒ Tutkimukseen perustuvissa teknologioissa on aina tilaa parannukselle. OPKO Diagnosticsin kanssa yhteistyö on toiminut niin hyvin, että en ole lainkaan yllättynyt siitä, että jälkianalysoinnissa tulokset ovat vielä paremmat kuin kliinisissä kokeissamme.
 


Teksti: Taru Suhonen
Kuvat: Hanna Oksanen

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 9.9.2014 9:00 ,  Päivitetty 17.9.2014 14:38

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto