Usein kysyttyjä kysymyksiä koronavirustilanteeseen ja opiskeluun liittyen

Usein kysyttyjä kysymyksiä koronavirustilanteeseen ja opiskeluun liittyen. Vastaajina Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi ja Tyksin sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön infektiolääkäri Harri Marttila.

Miten toimin, jos koronavilkku ilmoittaa altistumisesta? Jäänkö karanteeniin vai voinko osallistua lähiopetukseen?

Jos olet saanut koronavilkkuhälytyksen, seuraa vointiasi ja hakeudu testiin, mikäli sinulla ilmenee seuranta-aikana koronavirusinfektioon sopivia oireita. Pyri rajoittamaan menosi vain välttämättömiin menoihin. Noudata turvavälejä ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Suotavaa on, että käyttäisit maskia muiden henkilöiden lähellä ollessa. Ehdotonta estettä lähiopetukseen osallistumiselle ei ole, mutta yliopisto suosittelee, että tässä tilanteessa lähiopetukseen ei osallistuta. On myös mahdollista, että yliopisto tekee tartuntatautiviranomaisen suosituksesta rajoituksia osallistumiseen.

Olin opiskelijatapahtumassa, jossa on todettu korona-altistuksia. Miten toimin, jos viranomainen ei ole vielä ollut minuun yhteydessä?

Joukkotapahtumissa tapahtuneissa altistuksissa kaikkia mahdollisesti altistuneita ei pystytä tunnistamaan. Seuraa vointiasi ja hakeudu testiin, mikäli sinulla ilmenee seuranta-aikana koronavirusinfektioon sopivia oireita. Pyri rajoittamaan menosi vain välttämättömiin menoihin. Noudata turvavälejä ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Suotavaa on, että käyttäisit maskia muiden henkilöiden lähellä ollessa. Ehdotonta estettä lähiopetukseen osallistumiselle ei ole, mutta yliopisto suosittelee, että tässä tilanteessa lähiopetukseen ei osallistuta. On myös mahdollista, että yliopisto tekee tartuntatautiviranomaisen suosituksesta rajoituksia osallistumiseen.

Kuinka nopeasti viranomaiset ovat yhteydessä altistumisesta?

Uuden koronavirustapauksen ilmetessä tartunnanjäljitys aloitetaan haastattelemalla todettu tapaus. Näiden tietojen perusteella määritellään tartunnalle altistuneet, joihin kunnan tartuntatautiviranomainen ottaa yhteyttä. Helposti tunnistettaviin lähikontakteihin (jotka ovat myös suurimmassa tartuntariskissä) otetaan yhteyttä nopeasti, usein jo samana päivänä kuin tapaus on todettu. Monimutkaisissa ja laajoissa tartunnanjäljitystilanteissa voi selvitysten mittaan ilmetä uusia seikkoja, minkä vuoksi joskus kunnan tartuntatautiviranomaisen yhteydenotto voi tulla vasta useiden päivien kuluttua koronavirustapauksen toteamisesta. Lähikontaktien tunnistaminen perustuu sairastuneen haastatteluun tai tapahtuman järjestäjältä saatuihin tietoihin osallistujista.

Millaisia ohjeita viranomainen antaa altistuneelle?

Lähialtistuneet määrätään tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin ja heihin ollaan säännöllisesti yhteydessä kunnan tartuntatautiviranomaisten taholta. Karanteeniin määrätyille annetaan myös oheinen ohje (pdf). (Ohje saatavana suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi). Muut kuin tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin määrätyt lähialtistuneet eli ”muut kontaktit” neuvotaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan testiin, mikäli seuranta-aikana ilmenee koronavirusinfektioon sopivia oireita. Menot on syytä rajoittaa vain välttämättömiin menoihin. Noudata turvavälejä ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Suotavaa on, että käyttäisit maskia muiden henkilöiden lähellä ollessa.

Jos luennolla etäisyydet opiskelijoiden välillä pysyvät noin puolessatoista metrissä, onko hyvä silti pitää maskia?

Maskin käyttö ei ole pakollista, mutta se on suositeltavaa ja huomaavaista muita läsnäolijoita kohtaan. Vaikka luennoilla istutaankin turvavälejä noudattaen, voi luennolle mentäessä tai sieltä poistuttaessa syntyä ruuhkatilanteita, jolloin riittävät turvavälit eivät toteudu.

Milloin voi tavallisen flunssan jälkeen palata lähiopetukseen?

Opiskelijan tai työntekijän pitää edeltävästi olla vähintään 2 vrk:n ajan oireeton. Oireettomuudella tarkoitetaan kuumeettomuutta sekä hengitystieoireiden (yskä, hengenahdistus) merkittävää lievenemistä. Tärkeää on, että koronatestiin hakeudutaan lievissäkin oireissa.

Minulla on tavallinen flunssa ja kävin koronatestissä, joka oli negatiivinen, voinko tulla yliopistolle?

Olen tullut ulkomailta maasta, josta tullessa on suositus omaehtoisesta karanteenista. Testi on negatiivinen, voinko tulla yliopistolle?

Nykyohjeiden perusteella sinun on syytä olla Suomeen saapumisen jälkeen 14 vrk:n ajan omaehtoisesti karanteenia vastaavissa oloissa, etkä voi saapua yliopistolle. Ajantasaiset matkustusrajoitukset löydät valtioneuvoston sivuilta.

Haluaisimme seurata etäopetusta ryhmässä, mitä asioita meidän tulisi ottaa huomioon?

Huomioitavia seikkoja ovat turvavälien pitäminen, moitteeton käsihygienia sekä se, että hengitystieoireisena ei osallistuta mihinkään lähi- tai etäopetustilaisuuteen, jossa on muita ihmisiä. Maskin käyttäminen on huomaavaista toisia kohtaan.

Onko turvallista käydä syömässä kampusruokalassa? Mitä tulisi huomioida?

Perehdy ruokaloiden ohjeisiin taataksesi turvallisen lounashetken itsellesi ja muille.