Saksan kielen juhlaluento avaa syyslukukauden

30.08.2021

Syksyllä 2021 saksan kielen oppiaine jatkaa uutta akateemista perinnettään: järjestyksessään toinen saksan kielen juhlaluento pidetään keskiviikkona 15.9.2021. Tänä vuonna juhlaluento käsittelee kielikoulutuspolitiikkaa. Lisäksi kuullaan kaksi muuta juhlaesitelmää kulttuurienvälisestä yhteistyöstä ja käännösalan yrittäjyydestä.

 - Saksan kielen juhlaluento on tapahtuma, jonka starttasimme vuonna 2020 juhlistaaksemme 100-vuotista Turun yliopistoa ja oman oppiaineemme 95-vuotista taivalta, kertoo saksan kielen professori Leena Kolehmainen.

- Teimme juhlaluennosta pysyvän perinteen, joka toivottaa uudet ja vanhat saksan kielen opiskelijat tervetulleiksi yliopistoon. Juhlaluento juhlistaa ja tekee näkyväksi mielenkiintoista työtämme saksan kielen ja saksankielisen alueen kulttuurin parissa, Kolehmainen jatkaa.

Monipuolista kieliasiantuntijuutta Turusta

Turun yliopistossa saksan kielen opiskelijat voivat opinnoissaan erikoistua kielten opettamiseen ja oppimiseen, käännösviestintään sekä kulttuurienväliseen viestintään ja kansainväliseen kieliasiantuntijatyöhön. Syksyn 2021 juhlaluentotilaisuudessa ovat mukana kaikki nämä kolme näkökulmaa.

Juhlaluennon pitää opetusneuvos FT Marjo Vesalainen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Hän kertoo esitelmässään työstään ministeriössä ja ajankohtaisista suomalaisen kielikoulutuspolitiikan kysymyksistä.

Juhlaluennon lisäksi ohjelmassa on mukana kaksi lyhyempää juhlaesitelmää. FM Birgit Griese-Saarinen on kulttuurienvälisen viestinnän asiantuntija. Hänen saksankielisen esitelmänsä aiheena ovat suomalais-saksalaiset kulttuurienväliset erot ja yhtäläisyydet.

FM Senni Mattila taas kertoo esitelmässään kääntäjäyrittäjän vaiheistaan. Mattila on Turun yliopiston alumni. Hän valmistui vuonna 2018 kieli- ja käännöstieteiden laitoksen monikielisen käännösviestinnän opintopolulta erikoistumiskielenään saksa.

Tilaisuus on kaksikielinen, ja kuulolle voi siten tulla myös ilman saksan kielen taitoja. Kaksi esitelmää on suomeksi, yksi saksaksi.

Online-juhlaluento on avoin kaikille kiinnostuneille

Historian toinen saksan kielen juhlaluento pidetään keskiviikkona 15.9.2021 klo 14.15–15.45. Kaksikielinen tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille, ja se järjestetään online-tapahtumana Zoomissa.

Ohjelma:

  • 14.15-14.20 Tilaisuuden avaus, professori Leena Kolehmainen
  • 14.20-15.00 Juhlaluento: Ajankohtaista kielikoulutuspolitiikassa. FT, opetusneuvos Marjo Vesalainen (opetus- ja kulttuuriministeriö)
  • 15.00-15.15 Juhlaesitelmä: So ähnlich und doch so anders – eine interkulturelle Trainerin berichtet aus ihrer deutsch-finnischen Geschäftspraxis. Mag. phil., selbstständige Interkulturelle Online Trainerin Birgit Griese-Saarinen
  • 15.15-15.30 Juhlaesitelmä: Polkuni kääntäjäyrittäjäksi. FM, yrittäjä Senni Mattila

Ilmoittaudu tilaisuuteen täyttämällä sähköinen lomake 12.9.2021 mennessä osoitteessa:  https://link.webropolsurveys.com/S/D1B1A38F0D71CDB9. Zoom-linkki lähetetään kaikille ilmoittautuneille sähköpostitse viimeistään tilaisuutta edeltävänä päivänä.

Saksan kielen oppiaine toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan!

Lisätietoja:

Leena Kolehmainen, saksan kielen professori, leena.kolehmainen@utu.fi

Luotu 30.08.2021 | Muokattu 02.09.2021