Elokuvapäivä kasvitieteellisessä puutarhassa

Lauantaina 4.9.2021 vietetään elokuvapäivää, joka muuttaa koko Turun suureksi elokuvateatteriksi. Kasvitieteellisen puutarhan seminaarisalissa katsellaan tietenkin Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvaa, jota kuvattiin puutarhan upealla lummelammella kesällä 2018. Elokuva perustuu Marjatta Kurenniemen kirjaan, jossa Onneli ja Anneli ystävineen estävät arvokkaan luonnonympäristön tuhoutumisen.
Elokuvanäytöksiä on kolme ja niiden välissä voi tutustua elokuvan rekvisiittaan tai vierailla ulkopuutarhassa lummelammen tuulimyllylle. Lisäksi ulkopuutarhassa on paljon seikkailua ja nähtävää omatoimisesti tehtäväkartan johdattelemana.
Joskus tiede on taruakin ihmeellisempää. Tingelstiinan ja Tangelstiinan puutarhassa kasvaa ilmapalloja ja vappuhuiskuja, mutta tiesitkö, että kasvitieteellisessä puutarhassa kasvaa kärpäsloukkuja ja puuterihuiskuja. Sisäänpääsymaksulla pääset puutarhaan tutustumaan kasvien ihmeelliseen maailmaan. Elokuvapäivänä puutarhasta löytyy eriskummallista tietoa kasveista.
Lisäksi Kasvitieteellisellä puutarhalla löytyy laboratoriotilat, jossa pienellä lisämaksulla pääsee tekemään tieteen avulla itselleen muovailuvahaa, rakentamaan tulivuoren tai sukeltamaan olomuotojen ihmeelliseen maailmaan. Laitetaan valkoinen labratakki päälle ja lähdetään tekemään tiedettä.
Mistä maailmankaikkeus alkoi? Miltä maapallo näytti ennen ihmistä? Koko perheelle soveltuva 1,4 kilometrin aikavaellus kävellään alkuräjähdyksestä nykyhetkeen oppaan johdolla läpi kauniin ulkopuutarhan.
Elokuvanäytökset: Onneli, Anneli ja nukutuskello (S, 1 t 18 min)
Järjestämme kolme ilmaisnäytöstä: klo 10.30 (TÄYNNÄ), klo 12.30 ja klo 14.30. Varaa paikkasi. Mikäli tilaa jää, myös jonottamalla pääsee mukaan. Seminaarisaliin mahtuu 10 katsojaa kerrallaan.
Muu toiminta
Kasvitieteellinen puutarha
Ulkopuutarhan lummelammen tuulimylly on auki klo 12.00-14.30. Tervetuloa vierailulle!
Sisäpuutarha on auki klo 10.30-17.00. Sisäpuutarhan hinnasto:
• Aikuiset 9 €
• Eläkeläiset, opiskelijat, varushenkilöt, siviilipalvelushenkilöt ja alle 18-vuotiaat 6 €
• Perhelippu 23 € (2 aik. & 2 lasta tai 1 aik. & 3 lasta)
• Ryhmälippu 10 henkeä 70 €
• Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Tiedepajat
Kasvitieteellisen puutarhan laboratoriotiloissa tehdään tiedetehtäviä LUMA-keskuksen ohjaajien johdolla. Pajat kestävät noin 30 minuuttia ja alkavat tunnin välein. Päivän aikana on mahdollisuus osallistua kolmeen erilaiseen pajaan. Pajoissa tehdään muovailuvahaa, rakennetaan happo-emäs tulivuori ja tutustutaan olomuotojen ihmeisiin. Paja maksaa osallistujalta 5 €/paja. Pajat soveltuvat kaikille kiinnostuneille, alle 7-vuotiaat ovat tervetulleita aikuisen seurassa. Ikäsuositus on 7-13-vuotiaat, mutta yläikärajaa ei ole. Varaa paikkasi ajoissa, sillä yhteen pajaan mahtuu 8 hlöä kerrallaan, myös paikanpäältä voi osallistua, mikäli pajoihin on tilaa.
• 10.30 Muovailuvaha
• 11.30 Tulivuori
• 12.30 Olomuotojen ihmeet
• 13.30 Muovailuvaha
• 14.30 Tulivuori
• 15.30 Olomuotojen ihmeet
Lisätietoja LUMA-toiminnasta: https://sites.utu.fi/luma/
Aikavaellus puutarhassa
Mistä maailmankaikkeus alkoi? Miltä maapallo näytti ennen ihmistä? Koko perheelle soveltuva 1,4 kilometrin aikavaellus kävellään alkuräjähdyksestä nykyhetkeen oppaan johdolla läpi kauniin ulkopuutarhan. Reitti on mahdollista kulkea esteettömästi esimerkiksi vaunujen kanssa. Tällä reitillä jokainen metri vastaa ajassa 10 miljardia vuotta. Kierros kestää noin 1h ja 15 min ja se kuljetaan oppaan johdattelemana. Aikavaellus alkaa klo 12.15 ja lähtee ulkopuutarhasta läheltä pääporttia. Varaa paikkasi etukäteen, mutta olet tervetullut vaellukseen mukaan myös paikan päällä, jos paikkoja on jäljellä. Aikavaelluksen hinta on 5 € aikuiselta, mutta alennettu hinta löytyy niin lapsille kuin opiskelijoille. Lue lisää aikavaelluksesta: http://aikavaellus.fi/f

Lisätietoja

Aliisa Wahlsten