Hoitolaitoksesta kulttuuriperintökohteeksi: kulttuurisia näkökulmia Paimion parantolaan

Aika

24.5.2021 klo 18.00 - 19.30
Tervetuloa Paimion parantolan arkeen eri aikoina pureutuvan uuden tutkimushankkeen esittelywebinaariin, jossa Turun yliopiston tutkijat esittelevät parantolaan liittyviä kulttuurisia ilmiöitä ja keskustellaan tutkimukseen osallistumisen erilaisista mahdollisuuksista.

Turun yliopiston folkloristiikan, etnologian ja museologian oppiaineet ovat aloittamassa uutta tutkimushanketta Alvar ja Aino Aallon suunnittelemasta Paimion parantolasta. Hankkeen tavoitteena on perehtyä kansainvälisesti tunnetun parantolan arkeen eri aikoina ja eri näkökulmista.

Tutkimushanke tarjoaa mahdollisuuksia erilaisille opinnäytteille, joita voi tehdä esimerkiksi potilaiden oloista eri aikoina, sota-ajasta ja muista poikkeusoloista, ruokahuollosta ja eri ammattiryhmistä parantolassa, parantolan merkityksestä Paimiossa ja vaikkapa kulttuuriperintöön liittyvistä seikoista. Parantolasta on säilynyt monenlaista aineistoa ja lisäksi on mahdollista tehdä etnografisia kenttätöitä.
 
Hankkeen tutkijat ovat myös kiinnostuneita paimiolaisten omakohtaisista muistoista ja aineistoista (valokuvat, esineet jne.).

Webinaari on avoin kaikille Paimion parantolasta kiinnostuneille. Siihen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Ohjelma
18.00 Prof. Anne Heimo: Tutkimushankkeen esittely
18.10 Pipsa Havula: Paimion parantolan potilaiden kokemuksia 1940–1960-luvuilla koskevan gradun esittely
18.30 Prof. Helena Ruotsala & Karoliina Vitikainen (Magni Mundi Oy): keskustelua uusista tutkimusideoista
18.45 Tutkija Maija Mäki: tutkimukseen osallistuminen
19.00 Kysymyksiä ja kommentteja
19.30 Webinaari päättyy

Lisätietoja: Maija Mäki, maija.j.maki@utu.fi, p. 050 379 7471