Opiskelijoiden makerspacen toiminnan suunnittelutyöpaja

27.9.2021 klo 16.00 - 19.00
Tekniikan alan korkeakouluissa on tyypillisesti erilaisia vapaamuotoisia kokeiluympäristöjä ja puuhatiloja, jotka ovat avoimia sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. Näitä puuhatiloja voidaan kutsua esimerkiksi makerspaceksi tai fablabiksi konseptista ja toimintatavoista riippuen. Tyypillisesti näissä tiloissa on tarjolla ryhmätyö- ja projektitilaa, materiaaleja, työkaluja ja laitteita erilaisten prototyyppien valmistamiseen sekä yhteisön tuki tekemiseen mm. kurssien opettajien osalta. Tiloissa voidaan järjestää myös erilaisia tapahtumia, kursseja ja kilpailuja. Olennaista on, että tiloissa voi matalalla kynnyksellä tehdä isompia tai pienempiä projekteja, liittyvät ne sitten opintoihin, harrastuksiin tai arjen haasteiden ja ongelmien ratkaisemiseen (varaosa pölynimuriin tms.). Edelleen oleellisena elementtinä on opiskelijoiden käytettävissä oleva tukihenkilöstö, joka avustaa koneiden ja laitteiden käytössä. Myös toimivan ajanvarausjärjestelmä tilaan ja koneille/laitteille on oleellinen osa toimintaa.

Suomessa ainakin Raisiossa, Tampereella, Oulussa on viralliset fablab-verkostoon kuuluvat tilat olemassa. Lapppeenrannassa on LUT:n oma konselti -Hyneman Center. Tämän lisäksi vapaamuotoisempia puuhatiloja on eri paikoissa ympäri Suomea. Turussa korkeakouluopiskelijoiden ja henkilökunnan yhteistä puuhatilaa ei vielä toistaiseksi ole ollut. Teknologiakampus Turku reagoi tarpeeseen avaamalla kokeilu- ja puuhatilan Kupittaalla sijaitsevaan Koneteknologiakeskukseen syksyn 2021 aikana. Toiminnan suunnittelun tueksi on tutustuttu vastaaviin kotimaisiin ja kansainvälisiin konsepteihin ja tehty korkeakouluopiskelijoille suunnattu tarvekysely.

Työpajassa kerrotaan kokeilutilan toimintaperiaatteista ja tilassa olevista laitteista ja palveluista sekä suunnitellaan yhdessä toimintaa. Tilaisuuden alussa on tarjolla pizzaa ja virvokkeita.

Tervetuloa mukaan! Ilmoittaudu tilaisuuteen ennakkoon viimeistään 23.09.

Tilaisuuden ohjelma:
16:00-16:30 Tervetuliaissanat pizzan ja virvokkeiden lomassa
16:30-17:00 Kokeilutilan toimintaperiaatteet, laitteet ja palvelut Turussa
17:00-18:00 Toiminnan suunnittelua ja tilan nimen ideointia pienryhmissä
18:00-18:45 Keskustelua pienryhmätyöskentelyn tuloksista
18:45-19:00 Yhteenveto ja tilaisuus päätös

Lisää tietoa Teknologiakampus Turun toiminnasta: https://teknologiakampus.turkubusinessregion.com/.
Sari Stenvall-Virtanen