Osallistuminen ympäristöpäätöksenteossa -T&K-päivä

Miten mahdollistaa kansalaisten mielekäs osallistuminen ympäristöpäätöksentekoon? Mitä tuoreet tutkimukset kertovat ratkaisuista osallistumisen ongelmiin? Millaisista osallistumisen malleista on saatu viime aikoina lupaavia kokemuksia Suomessa, Australiassa ja Skotlannissa?

Ympäristöä ja ilmastoa koskevien poliittisten päätösten vaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen. Demokraattinen päätöksenteko ympäristökysymyksissä on haasteellista muun muassa arvoristiriitojen ja asiantuntijatiedon merkityksen takia. Useat tahot tutkijoista kansainvälisiin toimijoihin ovat viime aikoina esittäneet, että kansalaisten osallistuminen ympäristöä koskevaan päätöksentekoon on välttämätöntä näiden haasteiden ratkaisemisessa. Deliberatiivisen demokratian instituutti DDI ja Osallistuminen pitkäjänteisessä päätöksenteossa (PALO) -hanke järjestävät yhteistyössä Osallistuminen ympäristöpäätöksenteossa -T&K-päivän 31.10.2019 Turussa.

Tilaisuuden pääpuhujina ovat osallistumista ja ympäristöpolitiikkaa tutkinut professori Carolyn Hendriks (Australian National University) ja Ison-Britannian deliberatiivisia kansalaisfoorumeja tutkiva Stephen Elstub (Newcastle University).

Lyydia Aarninsalo