Seminaari: Erilaisuus, yhdenvertaisuus ja mielenterveys

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus ja INVEST-tutkimuskeskus järjestävät yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön Kansanterveyden neuvottelukunnan kanssa seminaarin, jossa pohditaan, mitä tiedämme mielenterveyden ongelmiin liittyvästä syrjinnästä ja stigmasta. Lisäksi seminaarissa esitetään ratkaisuja mielenterveyteen liittyvän syrjinnän vähentämiseksi.

Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja niin kotimaisilta kuin kansainvälisiltäkin asiantuntijoilta. Yksi puhujista on psykiatrian professori Sir Graham Thornicroft Iso-Britannian King’s Collegesta. Thornicroft puhuu tilaisuudessa etäyhteyden välityksellä tutkimusnäyttöön pohjautuvista tavoista vähentää mielenterveyspotilaiden kokemaa leimautumista ja syrjintää.

Professori Thornicroftin erikoisaloja ovat esimerkiksi globaali mielenterveys sekä mielenterveyteen liittyvä stigma. Kesäkuusta 2022 lähtien Thornicroft on toiminut WHO:n pääjohtajan neuvonantajana mielenterveyteen liittyvissä asioissa.

Tilaisuudessa kuullaan puheenvuorot myös erityisasiantuntija Päivi Rissaselta (Mielenterveyden keskusliitto), professori Jaana Suvisaarelta (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos), ylitarkastaja Katja Miettiseltä (lapsiasiavaltuutetun toimisto) sekä projektipäällikkö Tariq Omarilta (Päihde- ja mielenterveysyhdistys SAMHA ry).

Seminaarin puheenjohtajana toimii lastenpsykiatrian kliininen opettaja Matti Kaivosoja Turun yliopistosta.

Ohjelma:
12.00: Tilaisuuden avaus, professori Andre Sourander, Turun yliopisto
12.10: Evidence to reduce stigma and discrimination in mental health, professori Sir Graham Thornicroft, King’s College, Iso-Britannia
13.00: Stigman kokeminen: VTT, erityisasiantuntija Päivi Rissanen, MTKL
13.30: Tauko
13.45: Stigma palvelujärjestelmässä, professori Jaana Suvisaari, THL
14.15: Yhdenvertaisuus lapsen oikeutena, ylitarkastaja Katja Mettinen, lapsiasiavaltuutetun toimisto
14.45: Kaksin- tai kolminkertainen stigma, projektipäällikkö Tariq Omar, SAMHA ry
15.15: Tilaisuuden päätös

Ilmoittaudu seminaariin 3.5.2023 mennessä: https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=15162

Lisätietoa:
Matti Kaivosoja
matti.kaivosoja@utu.fi, p. 040 529 8792