Tervetuloa ensimmäiseen kansalliseen Scholars at Risk Finland (SARF) päivään!

25.11.2021 klo 12.00 - 16.15
Scholars at Risk Finland (SARF) -verkosto kutsuu kaikki tieteen vapaudesta kiinnostuneet – tieteentekijät, yliopistojen ja tiedekuntien johto ja muu henkilökunta, opiskelijat, ammattiliittojen edustajat, ihmisoikeusaktivistit ja muut – ensimmäiseen kansalliseen SARF –päivään, jossa käsitellään akateemista vapautta eri näkökulmista. Seminaari järjestetään Turun yliopistossa iltapäivällä torstaina 25. marraskuuta. Tilaisuuden avauspuheenvuorot käyttävät Turun yliopiston rehtori Jukka Kola, SAR Finland verkoston puheenjohtaja ja Turku Institute for Advanced Studies (TIAS) -tutkijakollegiumin johtaja Martin Cloonan sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Atte Jääskeläinen.

Vuonna 2017 perustettu SARF on osa kansainvälistä Scholars at Risk -verkostoa, jonka tavoitteena on suojella vainottuja tutkijoita sekä edistää tieteen ja tutkimuksen vapautta kaikkialla maailmassa. Maailmalla tutkimusta tehdään nykyään paljon myös sellaisissa maissa, joissa tutkijoilla tai opiskelijoilla ei ole turvallista toimintaympäristöä. Siksi tutkijat ympäri maailmaa kohtaavat yhä enemmän uhkia, väkivaltaa ja syrjintää työssään. Suomen SAR-jaostoa koordinoi tällä hetkellä Turun yliopisto.

Tilaisuuden paneelikeskustelussa pääaiheena ovat tietoisuuden lisääminen, turvapaikkojen tarjoaminen, rahoitus ja kansainvälisten osaajien rekrytointi. Asiantuntijat Pohjoismaista ja muualta jakavat kokemuksensa työskentelystä tieteen vapauden puolesta – esim. miten voimme tarjota tukea tutkijoille, jotka kohtaavat työssään ja elämässään vakavia uhkia. Miten voimme tukea hädänalaisia tutkijoita, jotta he voivat jatkaa työskentelyään turvallisesti osana kansainvälistä akateemista yhteisöä.

Tapahtuma käynnistää myös kansallisen Scholars at Risk -luentosarjan. Luentosarjan käynnistää jordanialainen tutkija ja tohtori Majid Mgamis, joka tällä hetkellä toimii englannin kielen apulaisprofessorina yhdessä Pohjoismaiden yliopistossa. Luennon otsikkona on "The Three Taboos: Academic Freedom in the Face of Absolute Truth".

Toivotamme kaikki asiasta kiinnostuneet lämpimästi tervetulleeksi! Tule kuuntelemaan lisää mm. siitä, miten sinä voit tukea hädänalaisia tutkijoita ja mitä Suomi ja muut Pohjoismaat tekevät heitä auttaakseen.

AIKA: 25.11.2021 klo 12.00-16.15
PAIKKA: Turun yliopisto, Agora, luentosali XXII, Vesilinnantie 3, Turku (ja etänä!)

Tilaisuuteen voi ilmoittautua viimeistään 21.11. osoitteessa: https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=11301
Kristaps Kovalonoks