Terveys, kiistat ja politiikka

Aika

30.9.2022 klo 9.00 - 14.00
Pandemian ja ilmastokriisin aikakaudella terveyttä koskevat kiistat kiihtyvät. Samalla herää kysymys terveyspolitiikan hyväksyttävyydestä sekä kansalaisten luottamuksesta tieteeseen ja terveysviranomaisiin. Mitä kansalaiset ajattelevat koronarokotteista? Millaisia jakolinjoja terveyskysymykset aiheuttavat julkisessa keskustelussa? Mikä on asiantuntijoiden rooli terveyskiistoissa? Onko luottamus kriisioloissa kansalaisvelvollisuus?

Seminaari käsittelee terveyttä ja yhteiskunnallisia jännitteitä politiikan tutkimuksen ja sosiaalitieteiden näkökulmista.

Aamupäivän ohjelmassa on koronapandemiaan, rokoteasenteisiin sekä terveys- ja ravitsemuskiistoihin liittyviä tutkija-alustuksia. Iltapäivän paneelikeskustelussa tutkijat ja viranomaistahot pohtivat, miten ja miksi eri potilasryhmät luottavat tai eivät luota suomalaiseen terveydenhuoltoon.

Seminaariin voi osallistua paikan päällä tai Zoomissa. Tilaisuuteen ilmoittautuminen on päättynyt 22.9. Jälki-ilmoittautumisissa ota yhteyttä Mari Taskiseen, mjtask@utu.fi.

Kaikille avoimen seminaarin järjestävät KULTVA-tutkijaverkosto ja JuRe-tutkimushanke.

Tervetuloa mukaan kuulemaan ja keskustelemaan!


OHJELMA

9.00-12.00 alustukset (välissä klo 10.00–10.30 kahvitarjoilu)

Katariina Kulha, Turun yliopisto: Kyselytutkimuskoe rokotepakon hyväksyttävyydestä

Sami Torssonen, Turun yliopisto: Asiantuntijoiden rooli sisäilman homeen aiheuttamien ammattitautien korvattavuudessa

Piia Jallinoja, Tampereen yliopisto: Paino ja laihdutus – missä kulkevat lihavuuskeskustelujen jakolinjat?

Johanna Nurmi, Turun yliopisto & Pia Vuolanto, Tampereen yliopisto: Rokotteet julkisessa keskustelussa ennen koronapandemiaa ja pandemian aikana

Waltteri Immonen, Turun yliopisto: Kansalaisten näkökulmia EU-maiden välisestä solidaarisuudesta COVID-pandemian aikana

12.00–13.00 Lounas (omakustanteinen)

13.00–14.00 Paneelikeskustelu: Milloin terveydenhuolto ansaitsee luottamuksemme?

Paneelissa keskustelevat Piia Jallinoja, Tampereen yliopisto, Anni Virolainen-Julkunen, sosiaali- ja terveysministeriö, Natalia Skogberg, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos & Pia Vuolanto, Tampereen yliopisto. Keskustelua moderoi Sami Torssonen, Turun yliopisto.

Lisätietoja

Mari Taskinen