Väitös (kansanterveystiede): MMedSc Esa-Pekka Nykänen
MMedSc Esa-Pekka Nykänen esittää väitöskirjansa ”Sustainable Diet Strategies: Perspectives from Ghana, Ethiopia, and Finland” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 28.11.2025 klo 12.00 (Turun yliopisto, Publicum, Pub2-luentosali, Assistentinkatu 7, Turku).
Yleisön on mahdollista osallistua väitökseen myös etäyhteyden kautta: https://echo360.org.uk/section/120a8d2b-ad20-4f6d-a609-e2973ad5b052/public (kopioi linkki selaimeen).
Vastaväittäjänä toimii dosentti Jaana Halonen (Tukholman yliopisto, Ruotsi) ja kustoksena dosentti Hanna Lagström (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on kansanterveystiede.
***
Tiivistelmä väitöstutkimuksesta:
Väitös: Siirtymä kestäviin ruokavalioihin vaatii paikallisten olosuhteiden erityishuomiointia
Nykyiset ruokailutottumukset kuormittavat sekä ympäristöä että terveyttä, kasvattaen riskiä sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja syöpään. Globaalit ruokajärjestelmät ovat merkittäviä ilmastonmuutoksen ja luontokadon ajureita.
Ghanassa, Etiopiassa ja Suomessa toteutettu väitöstutkimus tuottaa uutta tietoa ravitsemuksellisesti, taloudellisesti, kulttuurillisesti sekä ympäristöllisesti kestävien ruokavalioiden edistämisestä. Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten kestäviä ruokavaliostrategioita voidaan suunnitella ja soveltaa erilaisissa sosioekonomisissa ja kulttuurisissa konteksteissa. Tutkimuksessa keskityttiin maihin, joissa ruokaan liittyvät haasteet eroavat toisistaan merkittävästi.
Ghanassa ja Etiopiassa suunniteltiin ravitsemuksellisesti riittäviä ja edullisia ruokavalioita pienituloisille perheille lineaarisen optimoinnin avulla. Vaikka terveellinen ruokavalio on teoriassa koostettavista paikallisista ruoka-aineista, se ei ole taloudellisesti mahdollista Ghanan maaseudulla ilman omavaraisviljelyä tai villiruokien laajamittaista käyttöä. Näiden osatutkimusten tuloksia on hyödynnetty paikallisten ruokasuositusten suunnittelussa.
Suomessa tutkittiin punaisen lihan kulutuksen vähentämistä lounasravintolassa. Pääruokien tarjoilujärjestyksen muutoksella tai ruokien esittelyllä “päivän annoksena” ei havaittu vaikutusta ruokavalintoihin. Lisäksi tutkittiin lihankulutuksen vähentämiseen tähtäävien vahvojen politiikkatoimien hyväksyttävyyttä Suomessa. Hyväksyttävyyteen vaikuttivat eniten kokemus niiden reiluudesta, luottamus poliittisiin päätöksentekijöihin sekä käsitys ilmastonmuutoksen ja luontokadon aiheuttamista riskeistä.
Tutkimuksessa havaittiin, että siirtymä kestäviin ruokavalioihin vaatii erityisesti kulttuuristen tottumusten, taloudellisten realiteettien ja yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden huomioimista. Tuloksia voidaan hyödyntää ruokapolitiikan suunnittelussa sekä Suomessa että globaalisti.
Yleisön on mahdollista osallistua väitökseen myös etäyhteyden kautta: https://echo360.org.uk/section/120a8d2b-ad20-4f6d-a609-e2973ad5b052/public (kopioi linkki selaimeen).
Vastaväittäjänä toimii dosentti Jaana Halonen (Tukholman yliopisto, Ruotsi) ja kustoksena dosentti Hanna Lagström (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on kansanterveystiede.
***
Tiivistelmä väitöstutkimuksesta:
Väitös: Siirtymä kestäviin ruokavalioihin vaatii paikallisten olosuhteiden erityishuomiointia
Nykyiset ruokailutottumukset kuormittavat sekä ympäristöä että terveyttä, kasvattaen riskiä sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja syöpään. Globaalit ruokajärjestelmät ovat merkittäviä ilmastonmuutoksen ja luontokadon ajureita.
Ghanassa, Etiopiassa ja Suomessa toteutettu väitöstutkimus tuottaa uutta tietoa ravitsemuksellisesti, taloudellisesti, kulttuurillisesti sekä ympäristöllisesti kestävien ruokavalioiden edistämisestä. Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten kestäviä ruokavaliostrategioita voidaan suunnitella ja soveltaa erilaisissa sosioekonomisissa ja kulttuurisissa konteksteissa. Tutkimuksessa keskityttiin maihin, joissa ruokaan liittyvät haasteet eroavat toisistaan merkittävästi.
Ghanassa ja Etiopiassa suunniteltiin ravitsemuksellisesti riittäviä ja edullisia ruokavalioita pienituloisille perheille lineaarisen optimoinnin avulla. Vaikka terveellinen ruokavalio on teoriassa koostettavista paikallisista ruoka-aineista, se ei ole taloudellisesti mahdollista Ghanan maaseudulla ilman omavaraisviljelyä tai villiruokien laajamittaista käyttöä. Näiden osatutkimusten tuloksia on hyödynnetty paikallisten ruokasuositusten suunnittelussa.
Suomessa tutkittiin punaisen lihan kulutuksen vähentämistä lounasravintolassa. Pääruokien tarjoilujärjestyksen muutoksella tai ruokien esittelyllä “päivän annoksena” ei havaittu vaikutusta ruokavalintoihin. Lisäksi tutkittiin lihankulutuksen vähentämiseen tähtäävien vahvojen politiikkatoimien hyväksyttävyyttä Suomessa. Hyväksyttävyyteen vaikuttivat eniten kokemus niiden reiluudesta, luottamus poliittisiin päätöksentekijöihin sekä käsitys ilmastonmuutoksen ja luontokadon aiheuttamista riskeistä.
Tutkimuksessa havaittiin, että siirtymä kestäviin ruokavalioihin vaatii erityisesti kulttuuristen tottumusten, taloudellisten realiteettien ja yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden huomioimista. Tuloksia voidaan hyödyntää ruokapolitiikan suunnittelussa sekä Suomessa että globaalisti.
Viestintä