FinEd-verkoston uutiskirje 1/2016

01.02.2016

Tämä on FinEd-verkoston (ent. KASVA) uutiskirje. Uutiskirjeet lähetetään kaikille FinEd-verkostoon kuuluville yliopistokohtaisten yhteyshenkilöiden kautta ja julkaistaan FinEd-verkoston nettisivulla. Tämä kirje on viimeinen, joka lähetetään myös FinEd/KASVAn vanhalle sähköpostilistalle.

​FinEd-verkoston yhteistyösopimus allekirjoitettu, mukana seitsemän yliopistoa

Viime syksyn aikana saatettiin onnellisesti päätökseen prosessi seitsemän jäsenyliopiston tiedekuntien/yksiköiden muodostaman FinEd-verkoston jäsenyysneuvotteluista. Uudistuneen FinEd-verkostoon liittyivät yhteistyösopimuksen allekirjoittamalla seuraavat yliopistot ja niiden yksiköt: 
  • Itä-Suomen yliopisto: Sosiaalisten ja kulttuuristen kohtaamisten tohtoriohjelma ja Kasvatustieteiden tohtoriohjelma
  • Jyväskylän yliopisto: Kasvatustieteiden tiedekunnan tohtorikoulu
  • Lapin yliopisto: Kasvatustieteiden tiedekunta
  • Oulun yliopisto: Kasvatustieteiden tiedekunta ja Human Sciences Doctoral Programme (EUDA-DP)
  • Tampereen yliopisto: Kasvatus ja yhteiskunta -tohtoriohjelma
  • Turun yliopisto (koordinoiva yliopisto): Koulutuspolitiikan, elinikäisen oppimisen ja vertailevan koulutustutkimuksen tohtoriohjelma (KEVEKO) (koordinoiva yksikkö) ja Oppimisen, opetuksen ja oppimisympäristöjen tutkimuksen tohtoriohjelma (OPPI)
  • Åbo Akademi: Kasvatustieteiden tohtoriohjelma (Doktorandprogram i pedagogista vetenskaper vid Åbo Akademi)
Sopimuksen mukaan FinEd-verkostoon kuuluvat näiden yksikköjen kaikki jatko-opinto-oikeuden omaavat tohtorikoulutettavat. Sopimuksen periaatteena on, että jokainen FinEd-verkostoon kuuluvat tohtoriohjelma/-koulu, tiedekunta tai muu on oma itsenäinen yksikkönsä ja tohtorikoulutettavat kuuluvat näihin yliopistokohtaisiin yksiköihin.
 
Kriisiytyneen taloustilanteensa ja muiden rakenteellisten muutosten vuoksi Helsingin yliopisto jättäytyi pois verkostosta tässä vaiheessa, mutta jatkaa kuitenkin epävirallisia yhteyksiä FinEd-verkostoon ja liittyy toivottavasti jälleen mukaan tulevaisuudessa.
 
FinEd-yhteistyösopimuksessa sovittiin kansallisesta yhteistyöverkostosta, joka järjestää yhdessä yliopistojen kanssa kasvatusalan monitieteistä tohtorikoulutusta sekä edistää kansainvälistymiseen ja tutkimukseen liittyvää monipuolista yhteistyötä. Yhteistyön konkretisoitumisesta tiedotetaan tarkemmin pitkin kuluvaa vuotta. 

FinEd-verkoston talous vuonna 2016

Kansallisvetoisen tohtorikoulutusjärjestelmän peruja ollut Suomen Akatemian vuonna 2012 FinEd-verkostolle (entiselle KASVA:lle) myöntämä toimintarahoitus päättyi vuoden 2015 lopussa. Tämä rahoitus mahdollisti vuosiseminaarien järjestämisen sekä esimerkiksi vuosina 2014–2015 verkoston myöntämät matka-apurahat ja sitä ennen osaohjelmien kautta toteutetun toiminnan.
 
Vuonna 2016 FinEd-verkoston toimintabudjetti koostuu vain verkoston sopimusosapuolten maksamista vuosittaisista pienehköistä jäsenmaksuista. Jäsenmaksuilla toteutetaan verkoston järjestämä kaksipäiväinen vuosiseminaari, kasvatustieteen tohtorikoulutuksen valtakunnallista ja kansainvälistä koulutus- ja tutkimusyhteistyötä sekä verkoston edellyttämää hallinnollista toimintaa (osa-aikaisen koordinaattorin 25 % työpanos). Tohtorikoulutettavien matka-apurahoihin ei siis tänä vuonna riitä varoja. FinEd:in piirissä pyrimme kuitenkin aktiivisesti löytämään toiminnalle rahoitusta myös muista lähteistä.

FinEd-verkoston uusi johtoryhmä vahvistettu

Verkoston johtoryhmä kokoontui Kasvatustieteen päivien yhteydessä Vaasassa 18.11.2015. Kokouksessa vahvistettiin verkoston uusi johtoryhmä. Uutena mukaan valittiin myös kaksi tohtorikoulutettavaa, Jenni Tikkanen Turun yliopistosta ja Minna Körkkö Lapin yliopistosta. Lämpimästi tervetuloa mukaan kaikki uudet jäsenet! 

Vuoden 2016 yhteisseminaari 25.–26.5.2016 Helsingissä

FinEd järjestää kansalliseen ja kansainväliseen julkaisemiseen keskittyvän vuosiseminaarin 25.–26.5.2016 – varaathan jo päivät kalenteriisi! Seminaari pidetään Helsingissä Sofian Kulttuurikeskuksessa. Seminaarin pääteemana on tiedeviestintä ja –julkaiseminen ja kutsupuhujiksi olemme saaneet mukaan professori Diane Reayn (Cambridgen yliopisto) ja toimittaja Kaisa Leinon Kasvatus-lehdestä. Seminaarin tarkempi kutsu ilmoittautumislinkkeineen julkaistaan seuraavassa uutiskirjeessä ja FinEd:in nettisivuilla helmikuun aikana. Entiseen tapaan kaikkien verkoston jäsenyksikköjen tohtorikoulutettavien matka- ja ylläpitokulut kustannetaan verkoston varoista.
 
Huom. Vaikka HY ei ole tällä hetkellä virallisesti FinEd-verkoston jäsenyliopisto, sovimme jo kesäkuussa 2015, että HY ottaa TY:n koordinaatioyksikön avustamana vastuulleen vuoden 2016 vuosiseminaarin suunnittelun. HY:n tutkijat ovatkin jatkaneet vuosiseminaarin suunnittelua myös ei-jäseninä ja tämän vuoksi kutsumme seminaariin mukaan omakustanteisesti myös HY:n ohjaajia ja tohtorikoulutettavia.  

Verkoston sähköpostilista historiaan

FinEd-verkostoon kuuluu uudistuneessa muodossaan jäseninä kaikki jäsenyksikköjen jatko-opinto-oikeuden omaavat tohtorikoulutettavat. Koska mm. uusia opinto-oikeuksia myönnetään eri yliopistoissa eri tahtiin ja tohtorikoulutettavia valmistuu tai saattaa jäädä passiivirekisteriin, luovutaan erillisestä jäsenien sähköpostilistan ylläpidosta. Jatkossa FinEd-verkoston uutiskirjeet ja muu tiedotus hoidetaan jäsenyksikköjen yhteyshenkilöiden kautta kuhunkin jäsenyliopistoon ja niiden jäsenyksikköihin. Entiseen tapaan uutiskirjeet liitetään myös FinEd:in verkkosivuille.
 
Tämä uutiskirje on viimeinen, joka lähetetään myös vanhalle FinEd/KASVAn sähköpostilistalle. Jos epäilet, ettet ole uuden verkoston tohtorikoulutettavien joukossa, mutta haluat saada uutiskirjeitä jatkossakin, ilmoitathan asiasta koordinaattorille! Tämä koskee erityisesti verkoston ohjaajia.  

Avoimia rahoitushakuja

Ainakin seuraavilla säätiöillä ja rahastoilla on kasvatustieteilijöille sopivia ja helmikuussa päättyviä hakuja käynnissä: 
  • Alli Paasikiven säätiön haku, päättyy 16.2.2016  http://www.allipaasikivensaatio.com/
  • Suomen kulttuurirahaston maakuntarahastojen haku 10.1.–10.2.
  • Emil Aaltosen Säätiön haku 15.1.–15.2.
  • Työsuojelurahaston haku, päättyy 15.2.  https://www.tsr.fi/etusivu
  • Ella ja Georg Ehrnroothin säätiön haku 1.1.–27.2.
Huomaa, että Emil Aaltosen Säätiöltä voi hakea myös matka-apurahoja.
 

Seuraava uutiskirje ilmestyy jo helmikuun puolivälissä, silloin mukana mm. lisätietoa toukokuun yhteisseminaarista ja tulevista konferensseista ja seminaareista.  Ilmoita koordinaattorille, mikäli sinulla on asioita, joista haluaisit uutiskirjeessä informoitavan.

Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille FinEd-verkoston jäsenille!

Luotu 01.02.2016 | Muokattu 10.08.2021