Istutko paljon? Osallistu istumisajan vähentämisen vaikutuksia selvittävään tutkimukseen

17.01.2019

Etsimme fyysisen aktiivisuuden terveysvaikutuksia käsittelevään tutkimukseen koehenkilöiksi vapaaehtoisia miehiä, jotka ovat riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen tai sydän- ja verisuonisairauksiin.

Voitte soveltua tutkimukseen jos teillä on korkea verenpaine, kohonnut paastosokeri tai vyötärölihavuutta, ettekä harrasta reipasta liikuntaa hikoillen ja hengästyen yli kahta tuntia viikossa. Tutkimuksessa selvitetään PET- ja magneettikuvantamisen avulla istumisen vähentämisen vaikutuksia elimistön energia-aineenvaihduntaan.

Tutkimukseen sisältyy alkutarkastuskäynti, neljän viikon valmistautumisjakso, kolmen päivän aikana tehtävät alkumittaukset sekä noin kuuden kuukauden mittainen jakso, jonka aikana fyysistä aktiivisuutta seurataan kiihtyvyysmittarin avulla, sekä alkumittausten kaltaiset loppumittaukset.

Tutkittavat sijoitetaan satunnaisesti joko istumisen vähentämiseen tähtäävää ohjausta saavaan ryhmään tai kontrolliryhmään. Kaikki tutkimukset ovat maksuttomia ja matkakuluja voidaan korvata.

Tutkimukseen sisältyvät mm. elimistön sokerinkäyttökykyä mittaavat PET-kuvaukset, kehon koostumuksen mittaukset, kuntotestit ja verinäytteitä. Tutkimuksesta ei ole odotettavissa teille välitöntä lääketieteellistä hyötyä, mutta saatte kattavasti tietoa omasta terveydentilastanne.

Jos olette kiinnostunut tutkimuksesta ja

  • olette 40–65-vuotias mies
  • istutte paljon työssä tai vapaa-ajalla
  • painoindeksinne on 25–40 kg/m2
  • ette sairasta diabetesta
  • ette tupakoi

ottakaa yhteyttä puhelimitse arkisin klo 9-15: Tanja Sjöros, puh. 029 4502085, 050 5735260, tai sähköpostitse: tanja.sjoros@tyks.fi

Tutkimus toteutetaan Valtakunnallisessa PET-keskuksessa Turussa. Tutkimuksesta vastaavana lääkärinä toimii professori Juhani Knuuti.
 

Luotu 17.01.2019 | Muokattu 17.01.2019