Lääketieteelliseen PET-tutkimukseen etsitään vapaaehtoisia
Etsimme vapaaehtoisia terveitä ylipainoisia miehiä Turun PET-keskuksessa toteutettavaan tutkimukseen, jossa selvitetään painokuormituksen vaikutusta kehon sokeriaineenvaihduntaan.
Kyseessä on lihavuuden ja painonpudotuksen säätelyssä olevien mekanismien tieteellinen tutkimus. Erityisesti olemme kiinnostuneita siitä, kuinka painokuormitus vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaan luissa. Koska tutkimuksessa tehdään koko kehon PET-kuvaus, saamme samalla arvokasta tietoa myös painokuormituksen vaikutuksesta lihasten ja muiden kudosten sokeriaineenvaihduntaan. Lisäksi PET-kuvantamistuloksia verrataan verinäytteistä saatavaan tutkimustietoon.
Positroniemissiotomografia (PET) on menetelmä, jolla voidaan lyhytikäisten radioaktiivisten merkkiaineiden avulla tutkia mm. kudosten aineenvaihduntaa. PET-merkkiaine, 18F-FDG, on sokerinkaltainen yhdiste, joka poistuu elimistöstä nopeasti virtsateiden kautta ja radioaktiivisella hajoamisella. 18F-FDG-merkkiainetta on käytetty ihmisillä yli 30 vuoden ajan eikä sen käytöstä ole todettu haittavaikutuksia. 18F-FDG-tutkimusta pidetään tässä tutkimuksessa tarpeellisena, koska muilla menetelmillä ei saada näin kattavaa ja tarkkaa tietoa sokeriaineenvaihdunnasta luissa ja koko elimistössä.
Käytämme tutkimuksessa uutta PET/tietokonetomografia (TT) yhdistelmäkameraa, joka mahdollistaa nopean kokovartalokuvauksen. Tutkimuksessa tutkittava altistuu ionisoivalle säteilylle.
Tutkimukseen kuuluu kolme käyntiä PET-keskuksessa, joiden ajankohta sovitaan kunkin tutkittavan kanssa erikseen. Kaikille tutkittaville tehdään lääkärintarkastus ja tarvittaessa laboratoriokokeita terveydentilan varmistamiseksi (käynti 1). Tutkittavalle suoritetaan kaksi 18F-FDG PET/TT-kuvausta (käynnit 2-3).
Tutkimuksesta ei ole tutkittavalle välttämättä lääketieteellistä hyötyä. Tutkimukseen osallistuville korvataan matkakulut ja maksetaan 170 euron korvaus molemmilta PET-kuvauspäiviltä.
Sovellutte tutkimushenkilöksi, mikäli olette:
- 18-65-vuotias mies
- perusterve
- ette käytä säännöllistä lääkitystä
Mikäli olette kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, ottakaa yhteyttä: anne.roivainen@utu.fi