Osallistu tutkimukseen, jossa selvitetään säännöllisen kylmäaltistuksen vaikutusta ruskean rasvakudoksen aineenvaihduntaan

15.03.2023

Etsimme vapaaehtoisia henkilöitä osallistumaan Turun Valtakunnallisessa PET-keskuksessa tehtäviin tieteellisiin aineenvaihdunnan tutkimuksiin uudella PET-QUADRA-kameralla. 

Turun PET-keskuksessa on vuodesta 2008 lähtien tutkittu ruskean rasvan toimintaa ja merkitystä aineenvaihdunnassa. Ruskean rasvakudoksen aineenvaihdunta on vilkasta, etenkin, kun altistumme kylmälle. 

Nyt etsimme uuteen tutkimukseen vapaaehtoisia, normaali- ja ylipainoisia 18–45-vuotiaita miehiä ja naisia. Kyseessä on aineenvaihduntatutkimus, jossa selvitetään säännöllisen kylmäaltistuksen vaikutusta ruskean rasvakudoksen aineenvaihduntaan, ja sen yhteyttä immuunijärjestelmän muutoksiin.

Saatat soveltua koehenkilöksi tutkimukseen, jos

  • olet normaalipainoinen tai ylipainoinen ja vyötärön ympärysmittasi on suurempi kuin 94 cm (miehet) tai 80 cm (naiset)
  • et tupakoi
  • sinulla ei ole todettua sairautta tai säännöllistä lääkitystä
  • et ole aiemmin harrastanut talviuintia.

Tutkimus sisältää yhteensä 5–6 tutkimuspäivää, joista kahtena päivänä suoritetaan PET-tietokonetomografiatutkimus, yhtenä päivänä magneettikuvaus ja muilla tutkimuskäynneillä aineenvaihduntaa selvittäviä mittauksia. Kylmäaltistus toteutetaan 3–4 kuukauden ajan, jonka jälkeen mittaukset toistetaan.

Tutkimuksesta ei ole odotettavissa itselle välitöntä lääketieteellistä hyötyä, mutta esimerkiksi terveyteen liittyvien verikokeiden tulosten tietäminen saattaa olla sinulle hyödyllistä.

Tutkimus toteutetaan PET-keskuksessa Turussa. Tutkimuksesta vastaava lääkäri on Kirsi Virtanen.

Mikäli täytät kaikki yllä olevat kriteerit ja olet kiinnostunut kuulemaan lisää, pyydämme ottamaan yhteyttä joko puhelimitse Sanna Himanen 02-3135875 tai sähköpostilla: motorbat.study@gmail.com

Luotu 15.03.2023 | Muokattu 15.03.2023