Osallistu tutkimukseen nukkumisen, ruokailun ajoittumisen ja ruuansulatuskanavan mikrobiston vaikutuksesta painonhallintaan

27.10.2021

Tutkimukseen otetaan 18–65-vuotiaita henkilöitä, joilla ei ole uniapneaa sekä uniapneaa sairastavia ja säännöllisesti CPAP-laitetta yli 4 tuntia vuorokaudessa käyttäviä henkilöitä.

Tutkimukseen sisältyy lääkärintarkastus ja lisäksi käyntejä tutkimushoitajalla neljä kertaa runsaan kahden vuoden aikana. Käynneillä otetaan veri-, sylki- ja ulostenäytteitä, täytetään kyselylomakkeita sekä tiettyinä ajanjaksoina raportoidaan ruokailusta kännykkäsovelluksen avulla. Verinäytteitä edeltävästä illasta lähtien tulee olla ravinnotta.

Kyselylomakkeet täytetään vastaanottokäynneillä lukuunottamatta unipäiväkirjaa, jota täytetään kolmen viikon ajan kuhunkin käyntiin liittyen. Sen täyttämiseen kuluu päivässä minuutin verran aikaa. Kännykkäsovelluksen avulla kerätään vain ruokailuun liittyviä tietoja eikä esim. paikkatietoja.

Tutkimukseen osallistuvilla ei saa olla antibioottihoitoa kolme kuukautta ennen tutkimuksen aloittamista eikä tulehduksellista suolistosairautta.

Tutkimuksen toteuttaa Tyksin Keuhkosairauksien vastuualue yhteistyössä Turun yliopiston Unitutkimuskeskuksen, Tulevaisuuden teknologian keskuksen ja Lääketieteellisen mikrobiologian ja immunologian sekä Helsingin yliopiston Ihmisen mikrobiomit -tutkimusohjelman kanssa. Tutkimuksesta vastaavana tutkijana toimii LT, dosentti keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Tarja Saaresranta.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, ota yhteyttä tutkimushoitaja Marjo Sunnariin, marjo.sunnari@utu.fi.

Luotu 27.10.2021 | Muokattu 27.10.2021