Osallistu tutkimukseen nukkumisen, ruokailun ajoittumisen ja ruuansulatuskanavan mikrobiston vaikutuksesta painonhallintaan

19.08.2021

Saatatte soveltua tutkimukseen, jos olette 18–65-vuotias. Tutkimukseen otetaan henkilöitä, joilla ei ole uniapneaa sekä uniapneaa sairastavia ja säännöllisesti CPAP-laitetta yli 4 tuntia vuorokaudessa käyttäviä henkilöitä.

Tutkimukseen sisältyy lääkärintarkastus ja lisäksi käyntejä tutkimushoitajalla neljä kertaa runsaan kahden vuoden aikana. Käynneillä otetaan veri-, sylki- ja ulostenäytteitä, täytätte kyselylomakkeita sekä tiettyinä ajanjaksoina raportoitte ruokailustanne kännykkäsovelluksen avulla. Verinäytteitä edeltävästä illasta lähtien tulee olla ravinnotta. Kyselylomakkeet täytetään vastaanottokäynneillä lukuunottamatta unipäiväkirjaa, jota täytetään 3 viikon ajan kuhunkin käyntiin liittyen. Sen täyttämiseen kuluu päivässä minuutin verran aikaa. Kännykkäsovelluksen avulla kerätään vain ruokailuun liittyviä tietoja eikä esim. paikkatietoja.

Tutkimukseen osallistuvilla ei saa olla antibioottihoitoa 3 kk ennen tutkimuksen aloittamista eikä tulehduksellista suolistosairautta.

Tutkimuksen toteuttaa Tyksin Keuhkosairauksien vastuualue yhteistyössä Turun yliopiston Unitutkimuskeskuksen, Tulevaisuuden teknologian keskuksen ja Lääketieteellisen mikrobiologian ja immunologian sekä Helsingin yliopiston Ihmisen mikrobiomit -tutkimusohjelman kanssa. Tutkimuksesta vastaavana tutkijana toimii LT, dosentti keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Tarja Saaresranta.

Mikäli olette kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, ottakaa yhteyttä tutkimushoitaja Marjo Sunnariin, marjo.sunnari@utu.fi.

Luotu 19.08.2021 | Muokattu 19.08.2021