Saatko vatsaoireita palkokasveista? Osallistu tutkimukseen!

01.06.2020

Turun yliopiston tutkimus selvittää kahden eri viljalisän vaikutusta palkokasvien aiheuttamiin vatsaoireisiin herkkävatsaisilla henkilöillä oirepäiväkirjojen ja uloshengitysilman koostumusmittausten avulla.

Tutkimushenkilöksi soveltuvat terveet tai ärtynyt suoli -oireyhtymästä kärsivät mies- ja naispuoliset aikuiset henkilöt (18–64 vuotiaat), jotka ovat normaalipainoisia tai ylipainoisia (BMI 18,5–30 kg/m2) ja jotka kokevat saavansa palkokasveista vatsaoireita tai terveet aikuiset, jotka eivät koe saavansa palkokasveista oireita (kontrolliryhmä).

Poissulkukriteereinä ovat antibioottihoito alle 3 kk ennen tutkimuksen alkua tai tutkimuksen aikana, vatsan ja suoliston toimintaan merkittävästi vaikuttavien lääkkeiden tai muiden valmisteiden säännöllinen käyttäminen, keliakia sekä osallistuminen verenluovutukseen tai toiseen kliiniseen tutkimukseen alle 1 kk ennen tutkimuksen alkua.

Mitä tutkimukseen kuuluu?

Tutkimus koostuu soveltuvuushaastattelusta ja kahdesta erillisestä neljän päivän tutkimusjaksosta, joista kumpanakin neljäs päivä vaatii reilun 8 tunnin läsnäolon yliopiston tiloissa. Tutkittava antaa myös erillisen seulontaverinäytteen (perusverenkuva-, maksa-, munuais- ja kilpirauhasarvot sekä keliakiavasta-aineet) ja pitää ruoka- ja oirepäiväkirjoja.

Tutkimusjakson ajan noudatetaan niukasti kaasua muodostavaa ruokavaliota (FODMAP) sekä nautitaan tutkimuselintarviketta (lusikoitava, palkokasveja, viljaa, marja- tai hedelmähilloa sisältävä pikarituote) kahdesti päivässä. Tutkittaville annetaan lista sallituista ruoista. Kahvin ja teen juonti on tutkimusjakson aikana sallittu.

Kolmantena tutkimuspäivänä niukasti kaasua muodostavasta ruokavaliosta karsitaan lisäksi vielä maitotuotteet ja kuitua sisältävät tuotteet, lukuun ottamatta tutkimuselintarviketta. Tämän päivän ajalle tutkittaville tarjotaan ruoat. Neljäntenä tutkimuspäivänä nautitaan tutkimuselintarvikeaamiainen yliopiston tiloissa ja mitataan uloshengityskaasuja 8 tunnin ajan 15 minuutin välein. Lisäksi tutkittaville tarjotaan lounas yliopiston tiloissa.

Koko tutkimuksen suorittaneille maksetaan 100 euron veronalainen kertakorvaus.

Lisätietoja ja osallistuminen:
FM Salla Hakkola, p. 050 337 3862, samahak@utu.fi