Akatemiatalo lippu

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta myönsi rahoitusta Turun yliopiston tutkijoille

06.05.2019

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta on myöntänyt viisivuotisen rahoituksen 25 uudelle akatemiatutkijalle, joista neljä on Turun yliopiston tutkijoita. Lisäksi toimikunta myönsi rahoitusta 13 kliiniselle tutkijalle.

Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta käyttää akatemiatutkijoiden rahoitukseen tänä vuonna noin 11 miljoonaa euroa. Tehtävään saatiin 2018 syyshaussa 144 hakemusta ja näistä rahoitettiin noin 17 prosenttia. 

– Huomattava osa hakemuksista oli tieteellisesti varsin korkeatasoisia. Toimikunta myönsi rahoitusta erityisesti tutkijoille, joiden urakehitys on nousujohteinen ja jotka olivat laatineet tieteellisesti korkealaatuisen ja innovatiivisen hakemuksen, kertoo biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan puheenjohtaja Ursula Schwab Suomen Akatemian tiedotteessa.

Turun yliopistosta akatemiatutkijan rahoituksen saivat:

  • Fagerholm, Nora: Kaupunkien viherinfrastruktuurin hyvinvointivaikutukset osallistamalla ja 3D virtuaalimaisemia hyödyntämällä kartoitettuna (GreenPlace), 438 874 €
  • Heinonen, Ilkka, Liikunta ja syöpäkasvaimen verenvirtaus, hypoksia ja aineenvaihdunta, 438 874 €
  • Pahkala, Katja, Kardiometabolisten sairauksien varhainen kehitys ja ehkäisy - pitkittäinen vauvaiässä alkanut STRIP-tutkimus, 438 874 €
  • Peuhu, Emilia, Mekanotransduktio normaalin rintaepiteelin ja rintasyövän säätelyssä, 438 874 €

Kaksi uutta kliinistä tutkijaa Turkuun

Akatemiatutkijoiden rahoitusten lisäksi Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta myönsi kolmivuotisia rahoituksia kliinisille tutkijoille. Valinnassaan toimikunta painotti tutkimuksen tieteellistä laatua, hakijan pätevyyttä ja sopivuutta kliinisen tutkijan rahoitusmuotoon. Kolmestatoista uudesta kliinisestä tutkijasta kaksi tekee tutkimustaan Turussa. 

Laura Toivonen TYKS:sta selvittää yhteistyössä Turun yliopiston ja Massachusetts General Hospitalin, Harvard Medical Schoolin (Boston, USA) ryhmien kanssa lasten nenän metabolomin ja mikrobiotan yhteyttä hengitystieinfektioihin ja astman kehittymiseen. 

Turun yliopiston neurologian dosentti Jussi Posti sai rahoituksen tutkimukselle, jonka aiheena on tapaturmaisten aivovammojen biokemiallinen ja kuvantamisdiagnostiikka. Tutkimuksen toteuttava organisaatio on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.
 

Luotu 06.05.2019 | Muokattu 06.05.2019