Salaattikulho

Tule mukaan ruoan aistinvaraisen arvioinnin tutkimukseen Aistikattilaan

13.10.2021

Aistikattilassa järjestetään loka-marraskuussa mielenkiintoinen ruoan aistinvaraisen arvioinnin tutkimus, jonka tavoitteena on tutkia ruoan aistimista ja ruokailukokemusta erilaisissa moniaistisissa ympäristöissä.

Tutkimuksen aikana osallistujat syövät lounasannoksen moniaistitila Aistikattilassa ja pääsevät arvioimaan oman ruokailukokemuksensa keskeisiä tekijöitä, kuten ruoan makua ja ruoasta nauttimista sekä ruokahalua ja kylläisyyttä. Samalla he vastaavat erilaisiin kysymyksiin, jotka liittyvät omaan mielialaan ja muihin vaikuttaviin tekijöihin.

Kaikki osallistujat saavat yhden ilmaisen lounasannoksen ja tutkimuksen päätyttyä tarjotaan vielä take away -kahvi tai -tee ja pieni välipala.

Tutkimuksen kulku ja edellytykset osallistumiselle

Saavuttuasi Aistikattilaan saat lounasannoksen, joka sisältää kanasalaatin ja vettä. Sinut ohjataan istumaan erilliseen pöytään, minkä jälkeen saat ohjeet pöytään sijoitetun iPadin käyttöön ja kysymyksiin vastaamiseen.

Ennen tutkimukseen osallistumista sinun on oltava syömättä ja juomatta 2 tunnin ajan. Vain veden juominen on sallittua. Lounasannos sisältää maitotuotteita, gluteenia ja lihaa, minkä vuoksi se ei sovellu kasvissyöjille, vegaaneille ja/tai gluteeni- tai laktoosi-intoleranteille.​

Muut edellytykset osallistumiselle:

• Ikä 18–65 vuotta
  • Normaali näkö-, kuulo-, haju- ja makuaisti
  • Ei ruoka-allergioita

Aika ja paikka

Tutkimukseen osallistutaan yhden kerran. Tutkimus toteutetaan Aistikattilassa (Kiinanmyllynkatu 10, Turku) lounasaikana klo 10.30–13.30. Voit valita itsellesi sopivamman ajankohdan kahdesta aikavälistä, jotka ovat klo 10.30–12.00 ja 12.00–13.30.

Mikäli valitset ensimmäisen aikavälin, tutkimukseen on saavuttava klo 10.30–11, ja mikäli jälkimmäisen, klo 12.00–12.30. Tutkimusosuuteen osallistuminen kestää noin 30 minuuttia, mutta tutkimuksen todellinen kesto riippuu siitä, kuinka nopeasti syöt lounasannoksen.

Valittavissa olevat päivät: 6.10. - 3.11.2021

Tutkimus toteutetaan Århusin yliopiston ja Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen yhteistyönä.

Luotu 13.10.2021 | Muokattu 20.10.2021