Vapaaehtoisia henkilöitä lääketieteelliseen PET-tutkimukseen

12.10.2018

Etsimme vapaaehtoisia terveitä miehiä Turun PET-keskuksessa toteutettavaan tutkimukseen, jossa selvitetään uuden PET-merkkiaineen jakautumista elimistössä.

 

​PET on menetelmä, jolla voidaan lyhytikäisten merkkiaineiden avulla tutkia mm. kudosten kasvutapaa ja esimerkiksi tulehdusreaktiota. Nopean ja tarkan diagnostiikan merkitys on suuri tulehduksellisten sairauksien tehokkaan hoidon suunnittelussa. Yleisimmin käytetyillä diagnostisilla menetelmillä tiedetään olevan merkittäviä puutteita erityisesti tulehduksen varhaisvaiheessa. Tämän johdosta, tarvitaan uusia nimenomaan tulehduspaikalle kulkeutuvia merkkiaineita.

[68Ga]Ga-DOTA-Siglec-9 kertyy kokeellisissa malleissa tarkasti tulehduspaikalle ja poistuu elimistöstä nopeasti virtsateiden kautta. [68Ga]Ga-DOTA-Siglec-9-merkkiainetta ei ole aikaisemmin käytetty ihmisillä, mutta eläinkokeissa sen käytöstä ei ole todettu haittavaikutuksia.

Käytämme tutkimuksessa PET ja TT-menetelmän yhdistelmäkameraa (PET/TT-kamera), joka mahdollistaa nopean kokovartalokuvauksen.

Tutkimukseen kuuluu yksi käynti PET-keskuksessa, jonka ajankohta sovitaan kunkin tutkittavan kanssa erikseen. Kaikille tutkittaville tehdään lääkärintarkastus ja tarvittaessa laboratoriokokeita terveydentilan varmistamiseksi. Tutkittavalle suoritetaan yksi [68Ga]Ga-DOTA-Siglec-9 PET/TT-kuvaus.

Tutkimuksesta ei ole odotettavissa tutkittavalle itselleen välitöntä lääketieteellistä hyötyä. Osallistumalla tähän tutkimukseen voitte edesauttaa selvittämään kuinka [68Ga]Ga-DOTA-Siglec-9:a voitaisiin käyttää tulehdussairauksien diagnostiikassa, taudin kulun ja hoitovasteen seurannassa ja uusien hoitomenetelmien kehittämisessä. Tutkimukseen osallistuville maksetaan kulukorvaus.

Sovellutte tutkimushenkilöksi, mikäli olette:

  • yli 18-vuotias mies
  • perusterve, ettekä käytä säännöllistä lääkitystä

Mikäli olette kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, ota yhteyttä:

Tutkimuslääkäri, Petteri Lankinen
LT, Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
TYKS PET-keskus
Puh. 050-5839000, E-mail petteri.lankinen@utu.fi
 
Tutkimuksen johtaja, Professori Anne Roivainen, FT

Prekliininen kuvantaminen ja lääketutkimus
TYKS PET-keskus
Puh. 02-3132862, E-mail anne.roivainen@utu.fi

 
 

 

Luotu 12.10.2018 | Muokattu 28.11.2018