Kai Norrdahl profiilikuva
Kai
Norrdahl
ekologia ja evoluutiobiologia
professor

Ota yhteyttä

+358 29 450 4224
+358 50 439 2637
Vesilinnantie 5
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

Ekologian professori
erityisalana ympäristöekologia

Biografia

Toimin ekologian professorina Turun yliopiston biologian laitoksessa. Erityisvastuualueeni on ympäristöekologian tutkimus ja opetus. Olen myös biologian laitoksen varajohtaja.

Opetus

Tutkimukseen perustuva koulutus on toinen yliopiston päätehtävistä. Koulutus palvelee ympäröivää yhteiskuntaa ja epäsuorasti myös muokkaa sitä. Koulutuksen tavoitteena on kasvattaa asiantuntijoita, jotka pystyvät lähestymään ja ratkaisemaan ongelmia tieteellisesti pätevällä tavalla. Opettajana ja ohjaajana tavoitteeni on tukea opiskelijoita tässä kasvuprosessissa. Olen myös vastuussa ympäristöekologisen opetuksen kehittämisestä ja järjestämisestä Turun yliopistossa.

Nykyisiin opetuskursseihini kuuluvat ekologian perusteet, kandidaatti- ja graduseminaarit sekä Advanced conservation ecology-kurssi. Osallistun opetukseen myös muilla syventävillä kursseilla, kuten Environmental ecology ja Ecological interactions-kursseilla. Opetus annetaan osin suomeksi, osin englanniksi. Olen myös vastuussa ekologian aineopintojen ja soveltavan ekologian kirjatenteistä.
Aiempaan opetukseeni kuuluu lukuisia ekologian kursseja, kuten riistabiologia, pikkunisäkkäiden ekologia, luonnonsuojelubiologian kenttäkurssi, eläinten rakenne, luonnonvaraisten eläinten käyttö koe-eläiminä ja tieteellisen esitystaidon perusteet. 

Tutkimus

Tutkimusalaani on ympäristöekologia. Tutkimukseni pyrkii lisäämään ymmärrystä ekologisista yhteisöistä ja pienen mittakaavan ympäristömuutosten ekologisista vaikutuksista. Pitkän tähtäimen tavoitteena on kyky ennustaa ympäristömuutosten ekologiset vaikutukset jo ennen muutoksia. Tätä tietoa tarvitaan sekä ympäristövaikutusten arvioinnissa että haitallisten ympäristövaikutusten lieventämiseen.

Tutkimukseni alkoi myyräsyklien ja myyriä syövien pienpetojen tutkimuksesta. Tutkimus laajeni kattamaan myös myyrien vaikutuksen kasvillisuuteen ja myyriin kytkeytyneen eliöyhteisön ekologiaa. Painopisteen siirtyessä yhteisöekologiaan tutkimuksen mallisysteemi vaihtui. Uudeksi mallisysteemiksi tuli pusikkosaarekkeiden selkärangattomat ja kasvit, mikä mahdollistaa yhteisöjen rakentumisen tutkimuksen pienessä mittakaavassa. Osa tutkituista saarekkeista on muodostunut vieraslajeista, Tämä on auttanut ymmärtämään tulokaslajien vaikutuksia eliöyhteisöjen tasolla.

Olen osallistunut myös pienempiin projekteihin ympäristöekologian saralla. Nykyiset pienemmät projektit keskittyvät lepakoiden ja lintujen elinympäristön valintaan.

Julkaisut

Järjestä: