Asiasana: lasten hammashoito ja oikomisoppi

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Oikomishoidossa käytettävän sidosmuovin heikko kovettumisaste saattaa johtaa kiinnikkeen ennenaikaiseen irtoamiseen (Väitös: HLL Erika Mäkinen, 7.5.2021, hampaiston kehitys- ja oikomisoppi)

Jopa 2–20 % oikomishoidossa käytettävistä kiinnikkeistä irtoaa kesken oikomishoidon, mistä aiheutuu merkittäviä lisäkustannuksia ja ylimääräisiä hoitokäyntejä. HLL Erika Mäkinen selvitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan erilaisia keinoja ehkäistä kiinnikkeiden ennenaikaista irtoamista parantamalla kiinnikkeen alla olevan sidosmuovin kovettumisastetta. Kiinnikkeiden pysyvyyttä parantamalla voidaan sujuvoittaa oikomishoidon kulkua merkittävästi ja lisätä siten hoitomyöntyvyyttä turhien käyntien jäädessä pois. 

Väitöstutkimus selvitti kehityskohteita oikomishoidossa (Väitös: HLL Leeni Kilponen, 21.8.2020, hampaiston kehitys- ja oikomisoppi)

Hampaiden oikomisessa käytetään kiinteitä kojeita, joiden irtoilu kesken hoitoa aiheuttaa ylimääräisiä vastaanottokäyntejä ja lisää siten kustannuksia. HLL Leeni Kilponen havaitsi Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että kojeiden irtoaminen on yleistä, mutta sitä on mahdollista ehkäistä erilaisin keinoin.

Lasten hammashoito ja oikomisoppi

Lapsuuteen ja nuoruuteen painottuvilla toimenpiteillä pyritään ehkäisemään hammassairauksia ja luomaan perusta terveelle suulle ja hampaistolle sekä toiminnallisesti ja esteettisesti hyvälle purennalle. Silti oikomishoitoa voidaan tarvita monista syistä aikuisuudessakin. Lasten hammashoidon ja hampaiston oikomisopin erillisissä oppiaineissa annetaan opetusta sekä perus- että jatkokoulutustasoilla.