Asiasana: Epigenetiikka

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Isähiiren ylipaino aiheuttaa muutoksia poikasten maitorauhasessa ja siittiöissä – lisää myös rintasyövän kasvua kahdessa seuraavassa naarassukupolvessa  

15.04.2021

Turun yliopiston ja Georgetownin yliopiston yhteistutkimuksessa selvitettiin rintasyövän ylisukupolvista periytyvyyttä koe-eläinmallin avulla. Tutkijoita kiinnosti erityisesti isälinjan merkitys rintasyöpäriskin siirtymisessä seuraavalle sukupolvelle. Tulosten perusteella isähiiren ylipaino aiheuttaa muutoksia normaalipainoisten poikasten maitorauhasessa ja siittiöissä. Isähiiren ylipaino näyttää lisäävän myös rintasyövän kasvua kahdessa seuraavassa naarassukupolvessa.

Epigeneettiset lääkkeet voivat estää rintasyövän kasvua – osalle potilaista niistä voi kuitenkin olla haittaa

15.01.2020

Suomalais-amerikkalainen tutkimusryhmä on julkaissut merkittävän koe-eläimillä tehdyn tutkimuksen, jonka mukaan ns. epigeneettisillä lääkkeillä voidaan tietyissä tapauksissa estää rintasyövän kasvu. Saadut tulokset ovat merkittäviä erityisesti siksi, että niiden perusteella epigeneettisistä lääkkeistä voi olla hyötyä ainoastaan niille syöpäpotilaille, joiden maitorauhaskudoksessa on tapahtunut kehityksen aikana normaalista poikkeavia epigeneettisiä muutoksia. Muille potilaille näistä lääkkeistä voi olla jopa haittaa. Tulokset on julkaistu Naturen Scientific Reports -tiedejulkaisussa.