Asiasana: hammaslääketiede

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Hammasimplanttien käsittely bioaktiivisella lasijauheella voi vähentää haitallisen tulehduksen riskiä (Väitös: DDS, MDentCh Faleh Abushahba, 5.11.2021, hammasprotetiikka ja purentafysiologia)

Hammasimplanttien käytöstä on tullut vakiintunut ja hyväennusteinen hoitomuoto. Hammasimplantteja ympäröivien pehmytkudosten tulehdus, peri-implanttimukosiitti, voi kuitenkin kehittyä implanttirakenteiden ympärille. Hoitamattomana infektio voi levitä syvemmälle pehmytkudoksiin johtaen peri-implantiitiksi kutsuttuun tilaan, mihin liittyy implanttia ympäröivän luun tuhoutuminen. Turun yliopistossa väittelevän Faleh Abushahban tutkimuksessa selvitettiin bioaktiivisella lasijauheella tehdyn ilma-abraasiokäsittelyn vaikutusta hammasimplanttiin.

Jättiläispandan salaisuus selvisi – pandan leukanivelen ja hampaiston kehitys mahdollisti sopeutumisen bamburavintoon

09.07.2021

Vaikka panda on käytännössä kasvissyöjä, sen purentaelimistön toiminta poikkeaa muista kasvisyöjistä. Ravinto on luonnonvalinnan kautta vaikuttanut voimakkaasti pandan purentaelimistön evoluutioon. Turun yliopiston hammaslääketieteen ja biodiversiteettiyksikön tutkijat yhdessä Kiinan pandatutkimuslaitoksen CCRCGP:n tutkijoiden kanssa ovat selvittäneet ensimmäisinä maailmassa vastauksen pandojen erityiseen purentatoimintaan.