Asiasana: genetiikka

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Geenit kätkevät tietoa verenpainetaudin riskistä (Väitös: LK, BA Felix Vaura, 4.11.2022, sisätautioppi)

Verenpaineen geneettiset riskipisteet auttavat ennustamaan verenpainetaudin puhkeamista lähitulevaisuudessa, selviää Felix Vauran Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa. Tutkimus tukee ajatusta, että geenit voivat ohjata kohonneen verenpaineen yksilöllistä ehkäisyä ja hoitoa. Tarvitaan kuitenkin lisää kliinisiä tutkimuksia, ennen kuin väitöstutkimuksen tuloksia voi hyödyntää potilastyössä.

Isähiiren ylipaino aiheuttaa muutoksia poikasten maitorauhasessa ja siittiöissä – lisää myös rintasyövän kasvua kahdessa seuraavassa naarassukupolvessa  

15.04.2021

Turun yliopiston ja Georgetownin yliopiston yhteistutkimuksessa selvitettiin rintasyövän ylisukupolvista periytyvyyttä koe-eläinmallin avulla. Tutkijoita kiinnosti erityisesti isälinjan merkitys rintasyöpäriskin siirtymisessä seuraavalle sukupolvelle. Tulosten perusteella isähiiren ylipaino aiheuttaa muutoksia normaalipainoisten poikasten maitorauhasessa ja siittiöissä. Isähiiren ylipaino näyttää lisäävän myös rintasyövän kasvua kahdessa seuraavassa naarassukupolvessa.