Asiasana: päihteet

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Varhainen kannabiksen käyttö ennustaa myös ei-psykoottisia mielenterveyshäiriöitä ja tahallista itsensä vahingoittamista (Väitös: LL Alexander Denissoff, 14.4.2023, psykiatria)

Varhainen kannabiksen käyttö on yhteydessä suurempaan riskiin sairaalahoitoa vaativaan tahalliseen itsensä vahingoittamiseen, masennusoireyhtymään ja ahdistuneisuushäiriöihin myöhemmin elämässä. Lisäksi kannabiksen käyttö heikentää mielenterveydellistä ennustetta erityisesti niillä nuorilla, joilla on myös lieviä psykoosin kaltaisia kokemuksia. Löydökset käyvät ilmi Alexander Denissoffin Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa. 

Kuukauden päihdekuntoutus ei tuo takaisin täyttä työkykyä – Näönvarainen muisti, päättelykyky ja psykomotorinen nopeus palautuvat hitaasti (Väitös: FM Irma Höijer, 11.11.2022, psykiatria)

Irma Höijer selvitti väitöstutkimuksessaan päihteitä käyttäneiden sairaalapotilaiden neurokognitiivisia toimintoja, mielialaa ja persoonallisuutta kuukauden raittiuden ja päihdekuntoutuksen jälkeen. Tutkimuksen tavoitteena oli löytää työkyvyn arviointiin ja kuntoutumisen seurantaan sopivia psykologisia testimenetelmiä.