Asiasana: materiaalitutkimuksen laboratorio

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Pii pienentää häviöt ja häiriöt tieto- ja viestintäteknologiassa – tutkijat kehittävät piimateriaalien ominaisuuksia uudessa hankkeessa

04.11.2021

Business Finland on myöntänyt 397.000 euron rahoituksen Turun yliopiston Beetles-TY-hankkeelle, jossa kehitetään fysikaalisia malleja piimateriaaleille. Piimateriaaleja käytetään erityisesti ICT-teknologiassa ja esimerkiksi aurinkokennoissa. Hanke on osa suurempaa VTT:n johtamaa BEETLES – BEOL ecosystem for Telecommunication and Sensors -konsortiota, johon kuuluu myös useita puolijohdealan yrityksiä.

Tehokas menetelmä puolijohdepintojen passivointiin parantaa mikro- ja optoelektroniikan sovellusten toimivuutta (väitös: DI Jaakko Mäkelä, 22.2.2019, materiaalitiede)

Yhdistepuolijohteiden jaksollisesti järjestynyt kiteinen oksidipinta on käytännöllinen, helposti tuotettava ja monipuolinen rakenne puolijohdelaitteiden parantamiseksi. DI Jaakko Mäkelän väitöstutkimuksessa havaittiin merkittävät parannukset käytännön optoelektroniikan sovelluksessa, infrapunasensorissa, sekä mahdollisuus laajentaa tätä niin kutsuttua passivointimenetelmää laajemminkin puolijohdelaitteissa, joiden erilaisten pintojen kirjo on valtava.