Turun yliopiston 100-vuotisnäyttely

Olivatko 1960-luvun turkulaiset opiskelijat yhtä radikaaleja kuin helsinkiläiset? Miksi Yliopistonkatu ei ole lähelläkään yliopistoa? Ketkä presidenteistämme ovat opiskelleet Turun yliopistossa? Mitä yliopiston rakennuksessa tehtiin sodan aikana? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Turun yliopiston 100-vuotisnäyttely.

Turun yliopiston 100-vuotisnäyttely avataan ensimmäisen kerran 26.2.2020 Turun kaupunginkirjaston aulassa. Näyttelyä täydentää Turussa museologian opiskelijoiden Taivaan ja maan väliltä -esinenäyttely. Vuoden aikana näyttelyyn pääsee tutustumaan myös Porin, Rauman, Salon ja  Uudenkaupungin kirjastoissa sekä Loimaan Taidetalossa.

Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle -näyttely nähdään kirjaston uuden osan aulassa. Näyttelyssä esitellään tiedeyhteisön historiaa, turkulaista tieteellistä tutkimusta, opiskelijaelämää ja yliopiston ja kaupungin suhdetta.

Museologian opiskelijoiden tuottamaan Taivaan ja maan väliltä -näyttelyyn pääsee tutustumaan kirjaston yläaulassa. Opiskelijoiden tuottamassa näyttelyssä yliopiston historia esittäytyy tähtitieteen ja arkeologian tutkimuskokoelmien kertomana.

Yliopiston historiaa esittelevän näyttelyn tekstien taustalla on professori Vesa Vareksen Turun yliopiston historia -tutkimushanke. Näyttelyssä tutustutaan yliopiston historian vaiheisiin sekä tutkijoiden ja opiskelijoiden arkeen ja juhlaan sadan vuoden ajalta. Esille nostetaan turkulaisia tutkimustarinoita, kuten hampaiden terveyttä edistävä Ksylitoli ja koulukiusaamiseen puuttuva KiVa-Koulu. Näyttelyssä yliopistolaiset vastaavat myös kysymykseen: Mikä Turun yliopistossa on innostanut?

Turun yliopiston 100-vuotisnäyttelyt ovat esillä Turun pääkirjastossa 26.2.–31.3. 2020.

Näyttelyt ovat osa yliopiston 100-vuotisjuhlia. Kirjastossa järjestetään maalis-huhtikuun ajan myös 7 kaikille avoimia Studia Generalia-luentoja.

100-vuotisnäyttely esillä

Turun kaupunginkirjasto 26.2.–31.3.   
Rauman kirjasto 6.4.–4.5.   
Liedon Vanhalinna 1.6.–15.8.   
Turun kirjamessut 2.–4.10.     
Salon kirjasto 5.–24.10    
Porin kaupunginkirjasto 19.10.–9.11.    
Uudenkaupungin kirjasto 8.11.–30.11    
Loimaan Taidetalo 1.11.–31.12.