in English
 
 
Teolliset mineraalikuidut
​Sosiaali- ja terveysministeriön asetus 545/2015 asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista määrittää, että teollisten mineraalikuitujen toimenpideraja kahden viikon aikana pinnoille laskeutuneessa pölyssä on 0,2 kuitua/cm2. Teollisia mineraalikuituja ovat esimerkiksi vuorivilla ja lasivilla. Kuidut ovat halkaisijaltaan < 3 – 8 μm. Niitä käytetään lämmön-, äänen- ja paloeristemateriaaleissa.

Laskeumanäytemenetelmässä pinnalle kertyneiden teollisten mineraalikuitujen pitoisuutta arvioidaan geeliteipeillä ja näiden mikroskopoinnilla. Kahden viikon laskeumanäyte kerätään jättämällä avoinna oleva petrimalja tutkittavaan tilaan kahdeksi viikoksi. Keräysajan jälkeen petrimaljaan kiinnitetään geeliteippi, maljaan teipataan kansi, ja näyte toimitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Laboratoriossa teipiltä lasketaan stereomikroskoopilla yli 20 μm pituiset teolliset mineraalikuidut ja tulos ilmoitetaan yksikössä kpl/cm².

Ilmanvaihtojärjestelmästä voi kerätä geeliteipille näytteen ilman kahden viikon keräysaikaa. Teippi painetaan tutkittavaan kohtaan, minkä jälkeen se kiinnitetään petrimaljalle geelipinta ylöspäin. Maljaan teipataan kansi, ja näyte toimitetaan laboratorioon.

Näytteenottotarvikkeet voit tilata laboratoriostamme (puh. 02-333 6065 | aerobiologit@utu.fi)
Asiasana:
Tagit: