in English
 
 
Food Innovations from the Andes (Peru)
 
 

Kiinnostus Andien alkuperäisiin viljakasveihin on kasvanut viime vuosina huimasti. Muiden muassa kinoaa on viljelty Andien vuoristossa jo Inkojen kaudella, mutta vasta YK:n nimeämä ”Kinoan vuosi 2013” lopullisesti palautti arvostuksen tähän monipuoliseen ruokakasviin.  Myös perulaisten yritysten kiinnostus Andien alkuperäisviljojen hyödyntämiseen kasvaa ja markkinoille uusia tuotteita ovat esimerkiksi aamiaismurot, oluet Andien viljoista, välipalapatukat tai leivottava kinoa-jauho.

La Molina -maatalousyliopistossa on vahvaa Andien alkuperäiskasvien tutkimusta jota voidaan jatkossa hyödyntää enemmän koko tuotantoketjun tai uusien elintarviketuotteiden kehittämiseen. Food Innovations from the Andes (2013-2015) hankkeessa luotu osaamiskeskus tiivistää La Molina-yliopiston ja paikallisen elintarvikesektorin yhteistyötä sekä tutkimuksessa että yritysten kehitystyössä.

Hankkeen toisena päätavoitteena luotu uusi elintarviketieteen tohtorikoulutusohjelma alkaa La Molina-yliopistossa 2016 aikana. Ohjelma on Perun ainoa korkeimman asteen koulutus elintarviketieteessä joka tuottaa asiantuntijoita paikallisen elintarvikesektorin tutkimus- ja kehitystehtäviin. Koulutus vahvistaa yliopiston tutkimusta Andien alueen alkuperäisten ruokakasvien ja biodiversiteetin kestävään hyödyntämiseen.

Hankkeen suomalaisina kumppaneina on Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus ja Biokemian laitos. Hankkeen rahoittaa Ulkoasiainministeriön HEI-ICI-ohjelma jolla tuetaan suomalaisten ja kehitysmaiden korkeakoulujen välisiä yhteistyöhankkeita.  

Asiasana:
Tagit:

Yhteystiedot

Jaakko Korpela
jaakko.korpela(at)utu.fi
040 125 1512
         
Funktionaalisten elintarvikkeiden
kehittämiskeskus
20014 Turun yliopisto
   

Katso myös

Elintarvikeinnovaatioita Andeilta (Suomen suurlähetystö, Lima 22.9)

University of La Molina​

Innovaciones en los Alimentos Nativos de los Andes​​