in English
 
 
Hyönteiset ruokaketjussa
​Ajankohtainen hyönteisruoka puhututtaa edelleen (Kuva: Noora Huttunen)

Hyönteiset ruokaketjussa – projekti esitteli vuonna 2015 hyönteisruokaa tulevaisuuden visiona, vuonna 2017 projektin päättyessä hyönteisruokaa saa lähimarketista. Alan pioneeriyritysten, Biotus, EntoCube ja Pohjolan Hyönteistalous, lisäksi Suomessa on tällä hetkellä kasvava joukko hyönteistuottajia sekä suuria että pieniä elintarvikejalostajia tuomassa markkinoille uusia hyönteisperäisiä elintarvikkeita.

Suomen syyskuussa 2017 tekemä tulkintamuutos ruokahyönteisten sallimiseksi antoi erittäin näkyvän positiivisen sysäyksen kestävämmän ruokaketjun kehitykseen. Suomi tunnetaan jo nyt hyönteismyönteisenä kansana, ja päätöksen myötä meillä on kaikki edellytykset siirtyä tämän kehityksen kärkeen myös kansainvälisesti.
Hyönteiset ruokaketjussa – projekti tutki hyönteisiä myös tuotantoeläinten ravintona. Hyönteisistä valmistetun rehun käyttö kalojen rehuna (vesiviljelyssä) on sallittua heinäkuusta 2017 alkaen ja siipikarjan osalta keskustelu on käynnissä. Vaikka hyönteisproteiini ei vielä tänä päivänä kilpaile tavanomaisten valkuaislähteiden kanssa,  kehitys tällä alueella etenee vauhdilla.
Hyönteistalouteen kohdistuu lupaus kestävämmästä ruuantuotannon huomisesta. Sen toteuttamiseen tarvitaan ponnisteluja kuluttajien hyväksynnän luomiseksi ja investointeja hyönteisalan tutkimukseen ja kehitykseen. Hyönteisten laajamittainen hyödyntäminen kestävänä ja kilpailukykyisenä proteiinilähteenä edellyttää kasvua teollisen mittakaavan tuotantoon ja sivuvirtamateriaalien tehokasta hyödyntämistä kiertotalouden periaatteilla.
Hyönteiset ruokaketjussa – projekti 2015 – 2017 oli Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen toteuttama tutkimus, jonka päärahoittajina oli Tekes sekä kymmenen suomalaista yritystä ruokaketjun varrelta. Hyönteisalan yritysten Biotus, EntoCube ja Pohjolan hyönteistalous lisäksi kumppaneina ovat Clewer Technology, Gala Mare, HKScan, Kronfågel, Leader Foods, RaisioAgro ja Saarioinen.
 
Asiasana:
Tagit:
 

 Sisältöeditori

 

Lue Lisää

Hyönteiset ruokaketjussa loppuraportti (julkinen).pdf

Insects in the Food Chain -seminar (Turku, 29.8.2017)

 

Yhteystiedot

Jaakko Korpela
Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus
jaakko.korpela(a)utu.fi
+358 40 125 1512