in English
 
 
Aistit ja Ruoka

Aistit ja Ruoka -ryhmän jäsenet: (eturivissä) Sari Puputti, Pauliina Ojansivu, Tuuli Puolimatka, Mari Sandell, Saila Mattila, Saara Lunden, (takana vasemmalla) Antti Knaapila, Leo Lepistö, Heikki Aisala, Oskar Laaksonen, Hilkka Terho, Ulla Hoppu, Terhi Pohjanheimo


Olemme kiinnostuneita ruoan aistimisesta ja syömiskäyttäytymisestä. Tutkimuksemme lähtökohtana ja innoittajana on ihmisten välinen suuri vaihtelu kemiallisten aistien, eli maku- ja hajuaistin sekä kemotunnon, välittämissä aistimuksissa. Yksilöidenväliset erot ruoan aistimisessa ovat yhteydessä ruokamieltymysten eroihin - makuasioihin - ja edelleen ruoan kulutukseen.

Tavoitteenamme on selvittää, kuinka ruoan aistimisen ja syömiskäyttäytymisen yksilölliset erot vaikuttavat ruoankulutukseen ja siten edelleen terveyteen ja hyvinvointiin.

Tämänhetkinen tutkimuksemme keskittyy makuyhdisteitä tunnistavien reseptorien geneettisen vaihtelun ja makuaistimusten yksillöllisten erojen välisten suhteiden selvittämiseen sekä makuaistimusten vuorovaikutuksiin. Erityisen kiinnostuksen kohteinamme ovat karvaan maun aistiminen ja TAS2-reseptorit (TAS2R), jotka tunnistavat ruoan karvaalta maistuvia komponentteja.

 

Tutkimustamme ovat rahoittaneet

  • Suomen Akatemia
  • Turun yliopisto
  • Elintarvikekehityksen klusteriohjelma (OSKE)
  • Suomalaiset tutkimussäätiöt
  • TEKES
   
Asiasana: akatemiatutkijat;tutkijatohtorit;tiedeyhteisöt;
Tagit:

 

Yhteystiedot

Mari Sandell
Funktionaalisten elintarvikkeiden
kehittämiskeskus
20014 Turun yliopisto

Käyntiosoite:
Itäinen Pitkäkatu 4 A, 5. krs

email: mari.sandell(a)utu.fi

 


Katso myös:

Aistittavan laadun palvelut (FFF-Flavor)