in English
 
 
Elintarvikekehitys Seinäjoella
Seinäjoen tutkimusryhmässä työskentelee tällä hetkellä tutkimusprofessorin lisäksi post doc -tutkija, 4 jatko-opiskelijaa ja 3 projektityöntekijää.  Monitieteiseen yhteistyöverkostoon kuuluu lisäksi tutkijoita ja jatko-opiskelijoita mm. Seinäjoen ammattikorkeakoulusta ja muista tutkimusryhmistä. 

Ryhmä on tutkinut vuodesta 2008 ruoan terveellisyyteen, makuun ja nautittavuuteen liittyviä tekijöitä.  Tutkimusprofessori Anu Hopian lisäksi ryhmässä työskentelee 8 tutkijaa tai projektityöntekijää.
• Tutkimuskysymyksiä
 Miten aistinvarainen laatu ja makuyhdisteet muodostuvat suomalaisissa raaka-aineissa (liha, kala, kasvikset, sienet)?
 Kuinka motivoida ihmisiä omaksumaan terveyttä edistäviä elämäntapoja?
 Kuinka kehittää terveyttä edistävää moniaistista ruokaympäristöä?
Ryhmän hankkeissa kehitetään uusia menetelmiä tiedonsiirtoon ja vuoropuheluun tutkimuksen, yrittäjien, ruokaharrastajien sekä opiskelijoiden välillä.

Elintarvikekehitys ei ole vain ruokaa

Tutkimus linkittyy usein osaksi laajempia tutkimuskokonaisuuksia, kuten esimerkiksi:

• Alkutuotantoon liittyvät projektit – esimerkki PPP – Parempaa perunaa pohjoisesta

• Elintarviketuotantoon liittyvät projektit – esimerkki EUPAP – Elintarviketalouden uudet prosessit

• Hyvinvointiin, kulttuuriin ja elämyksiin liittyvät projektit – esimerkki VÄRINÄ – Terveyttä edistävä moniaistinen ruokailuympäristö 

Ryhmä osallistuu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tiedonsiirtoprojekteilla (mm. Ruokaverstas, Food Bait) ja viestintäprojekteilla (mm. NUHEVIMA, projekti nuorten hedelmien, vihannesten ja kasvisten käytön lisäämiseksi).

 

Tieteen popularisointia ja molekyyligastronomiaa

Molekyyligastronomia nostaa ruoanvalmistuksen ja ruoasta nauttimisen luonnontieteelliseksi tutkimuskohteeksi.  Useissa tutkimushankkeissa ruoan nautinnollisuus on tavalla tai toisella mukana tutkimusasetelmissa ja ryhmä tekee aktiivista yhteistyötä keittiömestareiden ja taiteilijoiden kanssa. Molekyyligastronomiaan liittyvät tutkimushankkeita ovat myös molekyyligastronomian terminologia sekä molekyyligastronomian hyödyntäminen osana elinikäistä oppimista.

Tutkimuksen popularisointiin voi tutustua muun muassa blogeissa

 

Ryhmän julkaisema ”moniaistinen keittokirja” ilmestyi Turun yliopiston nettisivuilla Turun Taiteiden Yön aikaan 14.8.2014, ja se aukeaa osoitteessa www.5DCookbook.fi.

 

Muita julkaisuja: 

 

Katso myös videoabstrakti Childhood Food Memories (Anu Hopia, Maija Kontukoski, Heikki Uimonen, Sami Silen) , joka esitettiin Creative Tastebuds –kongressissa Århusissa Tanskassa 4.-5.9.2017

 

 

​​​​​​​​​​​​​​​​

Asiasana:
Tagit:

​Yhteystiedot

Anu Hopia
Professor, Food Development/EPANET

University of Turku, Functional Foods Forum
c/o SeAMK, Vaasantie 1C 1. krs, 60100 Seinäjoki, Finland

tel. +358 (0)50 378 9919
fax +358 6421 0020
anu.hopia@utu.fi